2018-04-24
放題係香港飲食界中既勝地,係一大班酒肉朋友飲飲食食聚會既時間令到大家都可以食到唔同類型嘅嘢食,唔使擔心有人唔食生野令到大家苦惱諗餐廳,特別係壯觀嘅刺身船同大量林林種種唔同類型嘅壽司,令到放題餐廳喺香港越開越多!今日同朋有食既大滿喜都算係放題界既老前輩,發展方向偏向高水準絕對敷衍,食物主題都有定期轉換,相格幾個月既今日再光臨都別有一番新景象!首先講講佢哋食物假嘅新鋪排,冷盤上面既凍蝦同青口,各色唔同嘅沙律同唔同種類嘅日式小食都擺出黎自助餐形式任攞,雪糕同雪條方面嘅選擇都大大增加,甜品方面都轉咗做自助餐既形式方便大家!放題嘅第一個大特色就係誇張嘅刺身船,大滿喜嘅刺身真係非常之高水準,三文魚新鮮肥美而且厚切,保持住非常之好嘅口感同油脂既味道,甜蝦玻璃蝦大大條,仲有一個非常之欣賞嘅就係你落單寫幾多佢一定上足數量,唔會因為你人數嘅關係將你嘢食嘅數量加多減少,當然大家都要衡量返自己嘅肚皮,不過大胃王嘅我寫咗50條甜蝦真係會上足50,大滿喜真係大胃王你恩物!壽司方面擺滿起都係走高級路線,黑松露海路壽司蝦味同黑松露醬好夾,芒果大蝦壽司酸酸甜甜,我個人重點推介佢哋嘅海膽魷魚壽司,彈牙之餘海膽齒頰留香。之
之後就要講講大滿喜嘅熱食同烤物,基本上你講得出嘅中式西式泰式粵式都有得食,今次我就真係要重點講講佢哋嘅新款食物-即燒鰻魚!基本上我寫15舊佢都黎足,完全唔怕大胃王同成本嘅考驗,燒到外脆之餘,仲會做入口即溶嘅效果,真心講呢一個鰻魚真係非常之高質!
毫無疑問放題餐廳真係越來越多,每一間走嘅路線都各有不同,大滿喜由開業就決定左走高檔路線,有食物質素去到食物嘅數量都比到每一位客人口感上既滿足!