2019-05-04 178 浏览
每次去日本都要预留一餐系去食鳗鱼大餐,不过香港主打鳗鱼既餐厅唔系好多,所以一直都要等去旅行时先有机会大食特食。鱻88日本料理简直系我救星,地点就位于庙街附近,装修以日系木材为主,坐吧枱位仲可以一边睇住师傅整野食一边大快朵颐~Menu除左鳗鱼Set其实仲有寿司及其他日式料理,不过寿司周围都有得食喇,梗系拣返$488活鳗鱼set。前菜系个带有柚子味的沙律,而鱼皮都系用返鳗鱼皮去做的。柚子味十分清香,够晒开胃。刺身三点就够晒新鲜而且份量颇多真系第一次食用年糕包著鳗鱼既配搭,感觉好特别。年糕十分烟韧有糯米味,而中间既鳗鱼就脆脆地,加埋一齐食口感都几丰富。鳗鱼天妇罗系包左紫苏叶一齐炸,紫苏叶独有既香味系可以免却鳗鱼既腻口感。活海鳗笼仔蒸饭滴滴骰骰份量刚好,事关之前已经食左几个料理,食埋呢个饭就足十成饱了。鳗鱼鱼油渗晒落下层既饭度,真正完汁完味!活海鳗玉子蛋糕本身都谂住会好怪,蛋糕有鳗鱼味㖞~~ 谁不知其实两者都几夹,咸甜参半。一个价钱可以试晒咁多款鳗鱼料理真系好满足,最惊喜系连鳗鱼蛋糕都有真系估你唔到!

刺身三点就够晒新鲜而且份量颇多

真系估你唔到!