餐厅: 活蘭印度素食
资讯:

2019-01-06 53 浏览
約咗好耐冇見嘅朋友食飯,朋友因為健康轉食素,但我對傳統素冇乜興趣,所以就決定去呢間印度嘅素食店。食印度素食真係第一次,勁好奇,初頭望住Menu唔識點餐,好彩佢哋嘅侍應好友善,主動過嚟介紹,佢仲攞咗一張中文餐牌俾我,佢話雖然張中文參考唔update,但係主要菜式都有中文譯名。然後佢就介紹我哋先食一個開胃菜,喺佢幫我地點開胃菜嘅時候我哋就睇埋其他嘅菜式。開胃菜Dahi Batata Puri $65呢個真係好好味,入邊有一啲好似他他醬嘅嘢,出邊係一個脆脆地嘅波波球,面頭淋咗唔同嘅醬汁同香料,係我第一次食到嘅味道,一口氣食2-3個都不足為奇。侍應話呢個係佢哋非常之受歡迎嘅前菜小食,幾乎每枱都會叫,我哋就以呢個酸酸地甜甜地嘅開胃菜做咗個開始Coconut rice $65Alu Tomato Masala $70我哋選咗個咖喱,但因為朋友怕太辣,我哋最後揀咗蕃茄咖喱,另外再配左一個椰子飯,有好香嘅印度香料味, 而且蕃茄味都好濃,由於係素,當然唔會有肉類,但係因為咁,更食到咖喱嘅清香。椰子飯同我認知嘅有啲唔同,佢係比較乾身同埋飯粒比較油,唔係我哋平時食開嘅米,而且入邊都有好多香料,口感好好,而且

開胃菜Dahi Batata Puri $65

Coconut rice $65

Alu Tomato Masala $70

椰子飯同我認知嘅有啲唔同,佢係比較乾身同埋飯粒比較油,唔係我哋平時食開嘅米,而且入邊都有好多香料,口感好好,而且有椰子肉,所以唔會覺得好單調。我再配合左濃郁惹味嘅咖喱,令到個口感又再提昇,所以依兩個菜式既可以分開吃,也可以去配合一齊吃。係一餐飯入邊除咗頭盤之外我仲食到三種味道。

Hot Masala Milk $40

吃印度菜,我就叫左一杯特色奶茶,當中有藏紅花,杏仁,開心果,小豆蔻,同埋肉豆蔻,飲落有少少油,又好香,呢個嘢飲我覺得好特別好好飲之餘有啲似肉桂奶茶。

下次都會再來,希望下次吃多D其他嘅菜式。

—————————————
如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️