2022-03-12 2530 浏览
泰国菜对我嚟讲通常只会喺饭聚先食到,有好多小食又方便share,但疫情下又冇晚市,就冇乜接触泰国菜。有日突然怀念起呢样野,就自己一个人去到大围拜访呢间黄色船面店。 阿叔泰面有两家分店,只在元朗/大围。老板之前远征泰国拜师,目的就系令港人都食到正宗船面。 大围店记得佢之前有装修过,店外以灯装饰窗边+新型亮灯引起我注目。店内墙壁画满油画,枱头望有竹支+布扇形成泰式风扇,开咗窗后又有夏天阳光feel。 食物就好简单有牛/猪肉船面,椰汤/冬荫汤面,各种泰式饭。+$15又有得拣多种小食,但平日都要收加一。 牛肉船面$60 「船面故名思意就源自于船上,当时泰国水路发达,国策鼓励人们以面条作为主食,船家小贩为了令岸上客人都食到汤面而唔会因船只摇荡而倒泻,就将面整得特别细碗而成名。 船面汤底最主要由牛/猪肉汤头,加入黑酱油,腐乳,牛/猪血令颜色更深,再有多款香料药材形成家传配方。」 汤底唔算太黑,闻落充满药材,饮落顺喉偏向清甜,有牛骨嘅浓厚同香草嘅口鲜感,唔会太咸/重口味。 旁边有四款酱汁,仲写埋「四大调味,缺一不可」,佢咁讲我就当然跟到尽。我就各加咗一羹。鱼露增加了咸鲜味,加上白醋/白糖/辣椒粉,变

牛肉船面$60

牛肉船面

旁边有四款酱汁,仲写埋「四大调味,缺一不可」,佢咁讲我就当然跟到尽。我就各加咗一羹。鱼露增加了咸鲜味,加上白醋/白糖/辣椒粉,变到又甜又酸,我个人系钟意欣赏食物嘅原味,对我而言加埋同原本清纯嘅汤底已经完全唔一样。对于钟意乜都要点酱嘅人嚟讲就可能冇问题,但对我而言加一点鱼露已经足够。

牛肉船面-牛丸

牛肉用上牛腩,份量十足,肥瘦均衡,肉质软嫩微带爽弹,筋位唔会韧到旧胶咁,唔错。牛丸细细粒,肉质结实紧致,极之弹牙,我就几钟意。猪皮响面头放得超多,纯粹索哂D汤汁而微微软靭。

面条拣咗金边粉,幼细爽口,索哂D汤汁。配上大量罗勒叶与茎,芽菜,成个面都偏向清爽。

粒粒鸡枣(Lunch set+$15)

粒粒鸡枣

$15有六粒又几抵玩。外皮由腐皮包上,炸得微脆而锁上肉汁。内里系混合猪肉、萝卜、䓤花同软淋清新嘅肉饀,并不是鸡肉+红枣(小时的迷思)。配边有微辣甜酸酱,加上鱼露,又有另一番滋味。
粒粒鸡枣

$82.5 (午餐)
牛肉船面
牛肉船面-牛丸