2022-01-21 36 浏览
早2日朋友介紹呢間好好味嘅飯團店,雖然地點離公司有點距離,但真係好想試下,今日就特別過黎買午餐。小店位於尖東,科學館後面條街,店舖裝修清新簡約,類似日本櫻花主題,只有3、4個坐位,可以邊等邊打個卡先。呢度主打媽媽在家自製飯團的味道,飯全是用上健康嘅紫米糙米飯,更覺健康。我哋叫咗兩個飯團share,一個係signature嘅芝士鰻魚飯團,另一個係芝麻八爪魚飯團。飯團份量好大(等於出面嘅日式飯團兩個嘅份量),材料好多,除主材料,仲有青瓜、肉鬆同海苔脆鬆,好有口感,再配上沙律醬汁,一絶!另外,叫咗自家手作飲品-紫薯玫瑰露同燒仙草奶茶。前者幾特別,淡淡的紫薯味及玫瑰花香,唔太甜,好健康嘅特飲。後者茶味唔算濃,燒仙草係仙草凍,有微微好似炭燒味的。飲品全部本身已少甜,自己可再選半/微/走甜。