2023-10-17
最近見到大埔新開咗間火鍋店,見前排打完個風,天氣都開始入秋了,又是一個打邊爐嘅季節!首先湯底方面,我選擇了花膠雞湯鍋,火鍋散發出濃郁的雞湯香氣,湯底呈黃金色清澈透明,喝起來鮮美滋味,再加上大大件嘅花膠,真係極足料,而雞肉嫩滑多汁,讓人回味無窮。伊比利亞橡果豬必點食物之一,豬肉質地鮮嫩,帶有橡果的香氣,入口即融。豬肉經過特殊的飼養和處理,每一啖都充滿了肉汁和豐富的口感,值得一試。大滾友雜菜拼盤包含了粟米、生菜、金菇菜、娃娃菜、油墨菜、蕃茄等等,相當豐富自家製足料竹蔗茅根用中式茶壺承載住的竹蔗茅根,味道清甜帶清新口感,好適合打邊爐順面下一下火。大滾友牛肉拼盤鐘意食牛嘅一定唔可以錯過啦!拼盤包含了本地手切牛頸脊、安格斯牛小排、牛展、牛舌花、牛黃喉、牛肉粒和頂級雪花肥牛。每一種牛肉都經過精心挑選和處理,肉質鮮嫩多汁,口感細膩。不同部位的牛肉帶來了豐富的口感和獨特的風味,係幾正嘅!新鮮鮑魚上碟時仲見到鮑魚仲識郁,可見真係非常新鮮。鮑魚入口鮮嫩彈牙,為火鍋增添了一份奢華感。手打蟹子鮮蝦丸鮮蝦丸上充滿粒粒的蟹籽,口感彈牙鮮甜可口,蟹籽更帶來了濃郁的海鮮風味火焰焦糖豆腐花店員在豆腐花上灑上黃糖再點火,
伊比利亞橡果豬
大滾友雜菜拼盤
自家製足料竹蔗茅根
大滾友牛肉拼盤
新鮮鮑魚
手打蟹子鮮蝦丸
火焰焦糖豆腐花
店員在豆腐花上灑上黃糖再點火,為豆腐花增添了焦香。
豆腐花綿密細軟,口感滑順,而上面的焦糖裹著一層金黃色的焦糖,增添了一份獨特的口感和香甜。