2023-08-24 1157 浏览
素食餐厅都越来越多,就系喺佐敦已经有超过10间嘅素食餐厅,我就随意拣咗呢一间🌼大中华素食🌼试吓, 佢系一间旧式餐厅,系以中菜为主,其次有日本菜,多国菜等,因为自己比较少食素,所以都系揾返啲稳阵啲试吓😂,不过日本菜方面佢哋嘅寿司卖相都几逼真,有机会可以试吓😆😆🍑蜜桃拔丝骨 $98 :小菜方面叫左两个𩠌,呢一道蜜桃拔丝就系仿照咕噜肉,味道都系酸酸甜甜😆,配菜有菠萝蜜桃等,而咕噜肉就系以腐皮制成,口感同味道都十分相似👍🏻,呢一度仲要系必食推介,真系要试一试👏🏻👏🏻🥬榄菜四季豆 $78 :另外叫咗一道菜,四季豆,唔会好油,榄菜够晒香,炒落去都够镬气,咸度亦都啱啱好,份量都足料👍🏻👍🏻🐷亚麻子叉烧包 $48 :另外一款就系亚麻籽叉烧包,里面非常松软,叉烧包里面嘅精粹叉烧都做得好逼真😋😋,食落都有叉烧嘅感觉,而味道方面亦都仿效得好似,外层松软且带有亚麻籽,里面就系蜜汁叉烧,整体唔错😍😍🥟中华饺子 $68 :饺子有六件,中式素食里面都系粟米,杂菇同埋腐皮制成,食落都几似肉饺,皮就稍为好咗啲,味道又唔会好dry,还可以啦😌😌其实素食同质素方面价钱都会有唔同,如果比较贵但可以食到一流嘅素食,咁都值得一试

其实素食同质素方面价钱都会有唔同,如果比较贵但可以食到一流嘅素食,咁都值得一试嘅👍🏻👍🏻