2021-09-04
去灣仔睇完中醫,順便醫肚🤰🏼。發現喺銅鑼灣登龍街開咗間冰室。叫Rockycafe💪🏻洛奇冰室,俾佢個大隻佬logo吸引咗入去😜餐牌唔係淨係食中式小菜,連鐵板都有,仲有啲特色小食,鹹蛋黃雞翼嗰啲🤤叫咗個我最鍾意嘅,沙嗲🐮肥牛粉絲煲🍲🌟🌟🌟🌟🌟$86,仲有老火湯送🥣份量多到我唔使食飯😆,肥牛絕對唔會過咗火,唔會比沙嗲味搶晒牛肉嘅味道😋沙嗲汁亦都好出色、夠香濃😍粉絲索晒啲汁超好食😘中式湯係海底椰煲豬肉,完全唔係味精湯,好清甜好足料,好想飲多碗😋🥘鐵板西冷配芝士腸$98🌟🌟🌟🌟🌟估唔到薄西冷原來咁好食🤭,我以為食緊豬扒,一啲都唔會靭,亦都唔會過火位。一咬就咬得開😜芝士腸係用咗熱狗腸,超正呀有食過韓式熱狗嘅人就知!!另外我哋叫咗個避風塘茄子🍆$88🌟🌟🌟🌟🌟其實佢啲份量全部都咁多,係咪真係諗住比大隻佬食?🤣茄子炸得外脆內軟🤤,仍然保留茄子嘅汁,咬落去唔會覺得乾身,配埋避風塘嘅配料👍🏻,又唔會好似魚香茄子咁油,果然係一個唔錯嘅菜式🤟🏻夏天最緊要就係飲番杯凍野,叫咗杯鹹檸七,同埋一杯凍檸賓。唔使多介紹,透心涼👏🏻👏🏻估唔到附送嘅甜品竟然係紅豆沙!師傅煲得好有心機😎,肯定佢有落陳皮,好香,紅豆煲到夠綿
🥘鐵板西冷配芝士腸$98🌟🌟🌟🌟🌟
另外我哋叫咗個避風塘茄子🍆$88🌟🌟🌟🌟🌟
其實佢啲份量全部都咁多,係咪真係諗住比大隻佬食?🤣
估唔到附送嘅甜品竟然係紅豆沙!師傅煲得好有心機😎,肯定佢有落陳皮,好香,紅豆煲到夠綿。如果係冰室來講我已經覺得絕對值回票價!