2020-04-23 1085 浏览
孖宝车仔面位于葵芳地铁站的葵涌广场地下, 以前住喺附近, 成日过嚟食车仔面, 有时早餐会食肠粉及鱼肉烧卖, 又平! 又饱肚! 又好味! 今日再做外卖妹! 佢哋嘅碗仔翅同生菜鱼肉其实都好味! 我最挂念嘅都系佢哋嘅卤水鸡翼尖同卤水猪大肠, 真系超级肥美!之但系下午茶特价时段车仔面又好抵食! $39 三𩠌一面兼送热饮, 抵到冇朋友, 唔叫对唔住自己个荷包!疫情之下, 相信好多食店都有呢个外卖特区! 买完拿拿林去公园揾个冇乜人既地方开餐!  三𩠌一面 ($39 送热饮)下午茶餐唔包卤水猪大肠, 拣咗牛腩,牛肚及炸鱼角配油面及腩汁汤底。钟意食车仔面有少少辣味嘅朋友记得别忘记要求加辣菜脯, 令成碗车仔面嘅惹味程度大大提升! 菜脯爽口就不在话下, 菜脯放咗落面汤度, 令成碗面车仔面都带少许微辣, 更醒胃!五香牛腩/牛肚 ~ 卤得入味及肉质松软, 渗透著清香的花椒、八角、香叶及其他卤水香料味道。炸鱼角 ~ 爽口弹牙油面 ~ 够爽滑, 索埋啲辣辣地嘅腩汤更惹味。卤水拼盘 ($49 加配冻奶茶$11)孖宝个卤水胆超正, 好香的花椒/八角/香叶/等卤水香料味道, 仲有经年累月的不同肉味, 卤水汁已经变得好顺

疫情之下, 相信好多食店都有呢个外卖特区!

买完拿拿林去公园揾个冇乜人既地方开餐!

三𩠌一面 ($39 送热饮)
三𩠌一面 ($39 送热饮)

炸鱼角 ~ 爽口弹牙
油面 ~ 够爽滑, 索埋啲辣辣地嘅腩汤更惹味。

卤水拼盘 ($49 加配冻奶茶$11)
孖宝个卤水胆超正, 好香的花椒/八角/香叶/等卤水香料味道, 仲有经年累月的不同肉味, 卤水汁已经变得好顺滑及醇厚, 完全冇死咸嘅弊病!

卤水拼盘 ($49 加配冻奶茶$11)
卤水鸡翼尖/鸡亦 ~ 我的至爱, 食车仔面必加, 又滑又入味!
卤水鸡脚 ~ 佢哋好肯花时间做卤水食物, 鸡脚浸得软腍, 骨胶原出晒嚟, 食完黏口的, 你睇下张鸡脚close up 就知我讲紧乜。
卤水蛋 ~ 浸到入晒未, 蛋白呈卤水汁嘅颜色, 但又完全唔硬㗎㖞, 入味但又唔会变左铁蛋, 好食! 有2只, 一人一只唔洗争!
卤水鸡肾 ~ 呢个稍为失色咗, 比较硬身, 如果能原只鸡肾浸好后才切片会更可取, 不过佢哋生意咁鬼好, 都应该唔得闲搞啲咁嘅嘢
卤水拼盘 ($49 另加配冻奶茶$11)

香腍软滑

开咗咁耐都keep到水准, 赞!
  • 卤水大肠
  • 卤水鸡亦尖