2021-08-23
生日想食靚牛牛,男朋友就book 咗呢間餐廳,話有靚景之餘,食物都有質素,絕對唔會令我失望當日放早,六點鬆啲就到餐廳,係樓下等𨋢時都唔會為意原來呢棵大廈頂樓有間西餐廳,一出𨋢就會見到佢地signature 嘅壁畫,餐廳入邊都有一系列嘅壁畫,睇得賞心悅目😌入去一眼望到最靚就係向海果邊嘅落地玻璃,因為高過其他樓嘅緣故,可以眺望到海境,配埋夕陽真係好靚男朋友request 咗想要靜啲嘅位置,所以我地坐咗係另一邊望獅子山嘅窗口位,唔差㗎,係另一番風景一坐低,waiter 會先介紹佢地嘅signature 熟成牛扒,同埋會有一部iPad 揀cocktail, 有相啱哂我呢啲選擇困難嘅人,揀最靚果杯就得haha先叫咗杯mermaid tears, 同大海顏色一樣嘅藍色,主要由檸檬汁同rum 組成,酸酸甜甜好啱女仔落完單先嚟咗麵包,夠熱而且軟熟,帶有葵花籽嘅味道前菜要咗熟成Parma Ham配蜜瓜,上枱presentation 好fresh, 熟成嘅Parma ham 除咗ham 嘅油脂味,食到後期會帶有一種獨特嘅甜味,配埋蜜瓜嘅香甜,肉嘅甜味同果嘅甜香係口中溶為一體,會不自覺想再食😋主菜就係10o
落完單先嚟咗麵包,夠熱而且軟熟,帶有葵花籽嘅味道
主菜就係10oz嘅熟成肉眼扒,人地嘅signature 點可以唔試, 上到枱俾我想像中大份,waiter 會即場問需唔需要芥辣再上係旁邊,建議一定要,真係好好食
熟成牛扒嘅texture 比一般嘅更加軟嫩,肉汁仍然鎖係入邊,而且牛味濃郁集中,簡簡單單直接加少少鹽食已經好滿足,配少少芥辣就會試到另一種風味,呢個簡直十分推薦
其實食完已經8分飽,但我地仲order 咗一份焗菠菜忌廉千層薯,不過試完就覺得好彩有叫,因為真係好好食呀😚😚 一片片薄切嘅薯仔疊起,焗香後再配上香濃嘅菠菜汁同芝士,咬落去仲食到薯仔爽脆嘅texture , 唔係平時啲薯蓉咁,菠菜汁中和咗芝士嘅膩,balance 返整道菜
好滿足嘅一餐,靚環境加高質嘅食物,絕對係對得住個價錢,而且服務好好,每道菜都會換餐具同碟,有咩紀念日慶祝都係一個好選擇😊