2022-08-11 36 浏览
之前已經食過位於中環既fast gourmet,味道相當驚艷,我同朋友都讚不絕口,今次嚟到佢地位於西環既姊妹店,lemon grass by fast gourmet,嘗試呢間慢煮泰式料理。佢地既裝修都行泰式風格,有一啲泰國特式既畫,加上有格調既音樂,令人格外舒服。法式龍蝦湯流心牛角包 $58呢道菜一上就要即刻食,唔等得,唔好好似我咁,掛住影相,搞到佢啲餡流哂出嚟先食🥹🥹牛角包外皮酥脆,沾上龍蝦湯,有一種飲酥皮湯既感覺。花生醬沙嗲雞串 $78雞肉串燒燒得啱啱好,外皮焦脆、肉質依然嫩滑,加上香濃既花生沙嗲醬,相當惹味。燒西班牙粟飼豬頸肉 $88豬頸肉切得較厚身,啖啖肉,但又唔會燒過龍,唔會搞到好「鞋」。豬頸肉配上酸辣口沾醬,特別有泰國風味!龍蝦汁蟹肉伊麵 $188伊麵上面鋪滿左蟹肉,龍蝦汁包裹住每一條伊麵,好滿足啊!伊麵上加左蘆筍作點綴,除左更為美觀,亦增加口感。真空慢煮 鳳梨蓉 焦糖燉蛋 $68上次已經試過呢道甜品,十分滿意,但今次再食就算得較上次略為遜色,皆因面層既焦糖太厚,口感一般,但燉蛋嫩滑,底層既鳳梨蓉味道清新而且解膩。提拉米蘇芝味特飲 $44泰式奶茶芝味特飲 $44朋友話覺得

法式龍蝦湯流心牛角包 $58

花生醬沙嗲雞串 $78

燒西班牙粟飼豬頸肉 $88

龍蝦汁蟹肉伊麵 $188

真空慢煮 鳳梨蓉 焦糖燉蛋 $68

提拉米蘇芝味特飲 $44
泰式奶茶芝味特飲 $44
朋友話覺得前者除左咖啡味唔夠濃,都幾滿意。個人認為比起傳統泰奶,佢地既泰奶芝味特飲甜度較低,大家唔洗怕太甜膩。

lemon grass by fast gourmet呢一間既menu都有部分fast gourmet 既熱門食品,例如流心牛角包同焦糖燉蛋,大家若果對泰式料理有興趣,可以試下呢間fusion菜,都有一種耳目一新既感覺。