2020-09-21 58 浏览
打邊爐好唔好食通常取決於兩樣嘢,湯底,食材係咪新鮮,呢一間畀我嘅感覺兩樣都做得足,湯底今次揀咗豬骨同埋麻辣,我自己就偏好豬骨濃湯底, 入邊有雞腳同大大舊嘅豬骨, 我自己就好鍾意飲湯, 屋企食個杯麵啲湯都要飲得七七八八, 所以打邊爐之前通常未落嘢食就飲兩啖湯補補身先, 今次呢個湯我飲足四大碗,因為真係味道濃沃, 對於有quota嘅食家可以唔使考慮咁放肆飲, 另外入面嗰啲豬骨 大大嚿 又有啲肉,對於我呢啲鍾意損骨頭嘅人,簡直就係恩物,麻辣湯底嗰邊就冇乜特別, 我會講係不過不失。至於打邊爐嘅食材, 先講一講佢啲size, 每碟份量都啱啱好, 佢係走精緻路線而唔係行份量嗰邊, 比較大食嘅朋友可能要嗌多幾碟,肥美嘅鵝腸係我最愛,值得推介嘅係花雕酒牛肉,睇得出應該浸咗好耐, 對於我呢啲有少量酒精上癮 嘅人特別有吸引力,黑栢葉彈牙爽口, 食過返尋味 。今次遺憾冇試佢嗰啲丸。。 主角嘅牛頸脊值得一試 ,唔可以話特別出色但絕對對得住個價錢, 半肥瘦咬落佢有一啲入口即溶嘅感覺, 但係數量可以多番幾快就完美。唯一要彈嘅就真係地方比較偏僻, 唔係行開深水埗呢頭嘅人都未必搵得到, 你唔會想像得到喺呢條街會有一間

至於打邊爐嘅食材, 先講一講佢啲size, 每碟份量都啱啱好, 佢係走精緻路線而唔係行份量嗰邊, 比較大食嘅朋友可能要嗌多幾碟,肥美嘅鵝腸係我最愛,值得推介嘅係花雕酒牛肉,睇得出應該浸咗好耐, 對於我呢啲有少量酒精上癮 嘅人特別有吸引力,黑栢葉彈牙爽口, 食過返尋味 。今次遺憾冇試佢嗰啲丸。。 主角嘅牛頸脊值得一試 ,唔可以話特別出色但絕對對得住個價錢, 半肥瘦咬落佢有一啲入口即溶嘅感覺, 但係數量可以多番幾快就完美。唯一要彈嘅就真係地方比較偏僻, 唔係行開深水埗呢頭嘅人都未必搵得到, 你唔會想像得到喺呢條街會有一間打邊爐。
陳年花雕肥牛
鮮墨魚滑