坻食好食又地道的温暖韩烧。今近年韩流袭港,越来越多精品好食嘅韩国烧烤店出现,但系呢我就发现佢哋有个特色,就系愈食就愈贵,好多时想同班朋友一齐去食韩烧嘅时候最后都会打消念头,因为平均都可能要讲紧$500一位。今次就去咗尖沙咀呢个咁贵嘅地方,反而呢就食咗一个价格好合理有几好食嘅韩国烧烤店㖞。就系佢位于亚士厘道的韩膳宫。上楼店舖宽敞舒适,当日系星期二唔太多人,好快已经可以入坐,边来的员工全部都系主妇给妈妈,对我同另外两个朋友都好好。点解咁讲?因为佢见我地姐手姐脚,行埋黎教我地点样烧先系最好食呀!之后发现我哋烧㶶晒,仲细心帮我地烧好。你拣嘢食已经即刻奉上小碟。唔知点解觉得呢一度嘅嘢食都好有妈妈嘅温暖感觉,可能因为呢一度嘅员工都系妈妈给俾人觉得特别温暖同埋自在啦。小碟全部自家制。味道普遍清淡可口。自家泡菜好食!仲有好脆鱼干。本身以为我个男性朋友好食得啦所以就叫咗个四人餐,先$688 咁抵食?以为个份量一定唔系多啦,点知个结局系食唔晒一个四人餐嘅。我地个4人套餐烧物有牛肋骨,牛肉同五花腩,牛舌,大大碟,酱制牛肋骨好好食,味道香浓。只系略嫌刚刚近筋位比较韧!牛舌够薄,烧十秒刚好,酱牛肉都好香最正一定
坻食好食又地道的温暖韩烧。
小碟
牛肋骨,牛肉同五花腩,牛舌
牛舌够薄,烧十秒刚好,酱牛肉都好香
五花腩一定要配生菜
最正一定系五花腩。近期个个兴食我d 肚腩,都无解嘅!五花腩一定要配生菜,同佢地的热辣辣秘制酱。识食加蒜头同少少饭包住食更加正!菜能把肥美罪过的五花腩减油,识食咁食就可以食到更多罪恶五花腩了。哈哈!
炒年糕
餐可选炒年糕/煎饼,我地选了炒年糕。味道真系好似我系明洞食的一样咁。年糕够似刷胶,烟韧好食。几饱都全碟食完。
人参鸡汤
人参鸡汤
另外仲有人参鸡汤。我对韩式鸡汤呢就真系小饮嘅。因为有次系韩国饮完。。晕!可以补得滞。呢度个鸡汤上枱又香又够热。而且很足料,你会发现鸡好多!汤汁香浓。而且见到有真参。足料到爆。男友人清光。
而最后餐内的石头饭。。由于实在吃不下。本住不做大晒鬼的关系。我地cancel 了。
而肯定的系呢个四人分量绝对够四大胃王食。另外,埋单个下先开心。七百蚊,如四人除开一人二百都唔洗,就食到咁正的地道韩国食品。而且坐位舒适。冷气够冻。呢个价钱好质素真心买少见少了!

2015-08-17
小碟