餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
资讯:

2021-09-28 1296 浏览
今日同朋友去左中环食上海野,见到呢间既套餐几抵食,所以就入座了。周末午市人流相当多,看到餐牌都几抵食,有好多款唔同面条或饭款可以拣,种类又多。我哋都决定点两份餐再叫点小食一同分享。先讲一讲呢个菜肉云吞面。入面有四粒大大云吞,云吞皮薄、馅多,好好味呀,入面既菜同肉都好好味,好丰富既口感,而且都算大只的。另外面条都几滑溜,唔错。另一个主食点了黄金排骨配担担面,加了$10转配担担面,咁样可以试多种口味,新奇点。先讲一讲个排骨,好酥脆好好味,啖啖肉好滋味。足一块猪扒,正架。另外个担担面都非常惹味。担担面可以在下单时要求小辣、中辣、大辣。由于我跟朋友都唔太食得辣,所以我们点了小辣。担担面到来香气扑鼻,带点点微辣十分惹味,而且花生酱味好香,整个担担面都非常惹味,好喜欢。另外我们仲点了三色拼盘小食,有多款小食可自选的。先讲一讲呢个花雕醉鸡,非常好味呀。花雕酒味香浓,正呀。而且鸡件好滑,啖啖肉,好好味。另外呢个香菇烤麸,相当入味,好好咬口,唔错唔错。呢款镇江肴肉都啖啖肉,肉质好爽好清新,的确不错。豆浆都不错架,食套餐会跟送。呢间上海店既野食相当不错,环境又舒服,又舒适,食物款式多而精致好味。

我哋都决定点两份餐再叫点小食一同分享。
菜肉云吞汤面

另外面条都几滑溜,唔错。
黄金排骨担担面

三色凉菜拼盘

另外我们仲点了三色拼盘小食,有多款小食可自选的。
花雕醉鸡

香菇烤麸

另外呢个香菇烤麸,相当入味,好好咬口,唔错唔错。
镇江肴肉

呢款镇江肴肉都啖啖肉,肉质好爽好清新,的确不错。
豆浆

豆浆都不错架,食套餐会跟送。
2021-09-25
菜肉云吞汤面