招聘中
$17,000-$19,000
月薪 (面议)

Potluck Eatery

2021-07-01 4807 浏览
久不久我都会睇吓有咩新餐厅,睇杂志见到呢间餐厅,以木为主调嘅装修感觉清新舒服,杂志介绍嘅菜式睇相都非常唔错,所以就去咗试。可能由于餐厅限聚问题,座位相当宽敞,感觉清新舒服,同朋友倾偈亦都好方便,唔会太逼夹。晚市有套餐,我哋分别叫咗三个套餐,主菜系龙虾蟹肉卷粉、烤猪胺同油封鸭。跟餐嘅嘢饮我哋改咗叫特饮,我叫嘅香茅茶好清新舒服,喺炎热嘅夏天饮落去更加开心。个样亦都好靓。未到齐人之前,我哋额外叫咗一份鹅肝多士,鹅肝唔算特别香,但煎得好好,以$98来讲算好大份同抵食。然而问题就出现了,当我哋叫咗三个主菜后,等咗一阵,第一道上台嘅竟然系甜品!我哋同服务员表示我哋甚至未食主菜,然而服务员应该系跟系统执单,表示应该冇错,我哋叫佢拎返入去。跟住上嚟嘅就系主菜,咪住,乜我哋唔系有汤嘅咩?我哋三个人share三个主菜,结果系食完第二道菜先至有汤饮,呢个安排完全唔合格。上菜次序完全错晒,作为一间西餐厅呢件事情不能接受。讲返食品,龙虾蟹肉卷粉,卷粉质感al dante,卷喺粉入边嘅蟹肉都好香,龙虾钳炸过,稍为太干,但都可以接受,算系三个主菜入边最好嘅。烧猪安嘅酱汁其实好好,猪本身嘅质地亦都唔错,但overco

烧猪安嘅酱汁其实好好,猪本身嘅质地亦都唔错,但overcook左,太干唔Juicy,呢个系厨房嘅问题。
油封鸭

最差系呢个油封鸭,油封鸭嘅重点系鸭肉够林,基本上刀一切落去,肉就会自动离骨而皮系要吼得脆身。呢只油封鸭,干过美心鸡髀,薯仔亦都系干争争嘅,完全唔合格!

由于觉得冇啖好食,我哋再加左一个野菌pizza,散又几好㖞,皮烤得好,高亦都够香,到底厨房发生乜事?

甜品系芒果cheese cake,正正常常咁啦。
买单超过$500一位,餐厅位置唔算系好好嘅地方,环境尚算舒适雅致,但以咁样嘅食品质素完全唔收货。总体来讲彩色嘅设计其实几靓,亦都好吸引,但厨房做出嚟系完全失败,到底只系当日嘅问题,定呢个系佢哋嘅正常水准?我都好想知。
2021-06-22