是日同朋友出入鲗鱼涌繁忙商业地带,竟然有间素食餐厅俾咗个 sweet surprise 我哋,就系位于林肯大厦嘅 Treehouse 钟意蘑菇嘅我,拣咗有齐特制豆腐、豆角、烧蘑菇、腌青瓜嘅 Half and half Musella 沙律碗(配藜麦)($88)Musella 整体食落好清新,醇厚味噌酱,配上爽脆豆角、香喷喷烧蘑菇、豆味浓郁特制豆腐,同醒胃腌青瓜,俾人感觉唔似食紧素,似肉菜兼备嘅盛宴,好啱平时肉菜都食嘅人探索素食嘅入手点而且藜麦健康得嚟又饱肚(其实其他纤维高嘅材料都好饱肚),啱晒想食嘢又唔想增重人士另外,我哋试埋 Banyan Sourdough Flatbread ($78),主要馅料有印尼传统发酵黄豆制品天贝、炸茄子、蒜香鹰嘴豆泥、椰菜、蕃茄同富芒果香味嘅中东安巴酱最惊艳嘅系印尼天贝,味道就好似蛋黄咁,好浓郁好香 炸茄子亦都好惹味,配埋其他馅料,食到 lam lam 脷 不得不提Sourdough Flatbread 嘅微酸味同麦香特别怡人,呢种香味实在唔容易喺其他地方揾到,令我对成个Banyan Sourdough Flatbread 念念不忘呢一餐最具玩味嘅一味

Musella Salad Bowl
Banyan Sourdough Flatbread Combo
Banyan Sourdough Flatbread
最惊艳嘅系印尼天贝,味道就好似蛋黄咁,好浓郁好香
炸茄子亦都好惹味,配埋其他馅料,食到 lam lam 脷

呢一餐最具玩味嘅一味,就系 Sourdough Flatbread Chips 搭配蒜香鹰嘴豆泥 ($60)

Sourdough Flatbread Chips with Hummus
品尝过Sourdough Flatbread嘅滋味,再食变奏版香脆Sourdough Flatbread Chips,同样麦香,不同形态令人耳目一新
加上蒜香鹰嘴豆泥惹味又唔滞,Sourdough Flatbread Chips一块接一块,食唔停口,真系开拓我对素食嘅想像

讲埋饮品,我嘅嘴刁朋友都大赞Treehouse Lemonade  ($40) 好饮

Lemonade
只系目测杯 Lemonade,就知佢系精心泡制嘅,配方有柠檬、柠檬汁、原蔗糖、薄荷同柠檬香茅,全方位天然健康,不得之了
要大赞嘅系Treehouse Lemonade 系冷藏到透心凉而唔加冰嘅,咁样成杯饮品先至冻得均匀又唔怕冰融化影响饮品味道

Chai Latte (Oat Milk)
Treehouse Chai Latte ($40) 同系匠心之作
比起市面上嘅Chai Latte,佢多好多重内涵 — Treehouse Chai Latte 系以小荳蔻、肉桂枝、辣姜、红茶同胡椒粒精炼而成,香气独特、层次丰富不在话下,更有迅速暖身、调暖脸色嘅功效,想像到日日出入冷气吹不停嘅商业大厦,可以饮到一杯真材实料、行气活血嘅Treehouse Chai Latte实在系如获甘露,每杯都系为健康加冕

非常庆幸对素食从无认识嘅我,可以遇上   Treehouse,来一趟精彩嘅素食之旅
不论系繁忙嘅上班族,定决心要提升健康嘅人,都必定会喺 Treehouse 遇上你嘅 food for love

2024-04-18
Banyan Sourdough Flatbread
Lemonade
Chai Latte (Oat Milk)
  • Sourdough Flatbread Chips with Roasted Garlic Hummus
  • Chai Latte