2013-08-16 900 浏览
一直都钟意特色菜, 新彊四川云南等绝对系我杯茶, 今次同好友晚餐, 决定远少少去到土瓜湾寻羊.餐厅唔算大,环境都几有特色,不过实在灯光太暗,d相都影得麻麻. 而我地坐既位对正风口, 成晚都唔系好感受到热腾腾既食物温度.入正题嘞. 我地order左2人餐, 有羊肉汤, 大漠高汤烩阿魏菇, 古法炒紫椰菜, 孜然香烤羊肋排, 羊奶冻, 十分丰富!大漠高汤烩阿魏菇:有d似中式酒楼口味,菇身厚,好弹牙同入味。古法炒紫椰菜:好香蒜味,唔太油腻,不过本身呢种菜偏硬,要几用力咬,份量几多,饱!羊奶冻:好like奶味,呢个奶冻好ok,好滑味道非常浓。羊肉汤:羊肉放汤反而最保存羊味,全晚其他食物都较干身,有呢个汤可以中和下。大漠羊松手抓卷:唔太食到羊,有好多其他蔬菜之类,个饼身几厚,但又唔太大块,唔系好包到晒d材料,食到有d狼狈。孜然香烤羊肋排:令人期待的菜色,卖相ok,香脆可口但就稍为干身左, 有羊味但唔重, 反而孜然粉味极浓, 略咸, 讲真有少少失望.下次如果人多可以试羊腿或羊肉崩沙腩.服务ok,不过店舖较细,客人讲野同侍应拉櫈(d櫈系好重𠮶只)都几嘈同骚扰。总结:贪新鲜既好羊一族可以去试
羊奶冻:好like奶味,呢个奶冻好ok,好滑味道非常浓。
孜然香烤羊肋排
古法炒紫椰菜