2018-12-12 1547 浏览
一家人想食北京片皮鸭,之前都食过好几间唔错既,但系都想试吓新野,就特登黎呢一间冇得book位嘅餐厅试吓。有app可以拎定飞先,星期三既6点几7点左右,五个人唔算等左好耐就入咗啦。有啲菜式都几特别嘅,不过今次唔记得影个餐牌所以唔系好记得啲菜式名。😂同埋最后食个片皮鸭嘅时候因为太吸引,完全唔记得影相挂住食。包片皮鸭即皮系我食过以来最薄嘅,不过随之而来嘅问题就系好快冻。同我地坐咗喺露天位置,但系对住个超级无敌维港夜景。片皮鸭皮肉分离,两者都接近冇脂肪👍🏻👍🏻👍🏻呢个系用咗紫色嘅椰菜花炒合桃,全部时蔬都好爽脆,快莲藕片仲要特登雕咗花,感觉精致同埋用心。呢个入边卷住啲菜好清新。呢个系煎蚝饼,煎得好脆身。但系味道偏淡系靠佢𠮶两个酱汁吊味(一咸一辣)。辣𠮶个汁俾我哋清晒👍🏻小笼包个皮好薄要小心夹,个汤真系一流,暂时系我食过嘅小笼包入面最钟意嘅闻上去好香,但系食落去就唔算好惹味,鱼肉都滑嘅👍🏻有粉皮垫底。个蟹钳都几好食不过蟹肉嘅部份唔算好多。唯一要讲一个唔系咁好嘅地方就系有好明显嘅人手不足问题,睇侍应都好努力去接待每一个客人,不过人手不足都好明显睇得出佢哋都好急躁。

呢个入边卷住啲菜好清新。

个蟹钳都几好食不过蟹肉嘅部份唔算好多。

• 片皮鸭