2020-08-13 1117 浏览
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,去到是旧式酒楼feel,地方大,我哋订嘅房都大,一张大枱之外,剩余地方都可以好松动放了梳化及细枱!风景先惊喜,望到弥敦道,好开扬无压迫感!不过刚入房有弹霉味,要开大冷气先开始散去!佛山熏蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇凉拌莴苣丝($58)莴苣丝无乜,不过海蜇弹牙爽口,又腌得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃杭椒葱烧鲍鱼:鲍鱼仔弹牙,咁嘅煮法我第一次食,虽然辣,竟然好夹鲍鱼,好惹味(平时唔喜欢鲍鱼嘅我都觉得好味金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味盐擦奄仔蟹:超正!焗得透,咸香好味!加上爆膏!膏好香浓软滑!半只真系唔够喉粉葛鲮鱼赤小豆猪小肚粉肠汤:够火喉,汤起晒沙,够味唔味精,唔喜中汤嘅我都饮咗两碗豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜
工作大佬要调职,大家约出嚟食饭欢送佢,同事订咗呢间饭店,

佛山熏蹄($52)薄切肉皮弹牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
怀旧金钱鸡:件肥猪肉太惊吓,我唔敢食,食咗嘅同事话好好味
陈醋云耳:爽口弹牙,酸酸地开胃
金砖豆腐:炸得好靓,外脆内滑,香口好味
卤水猪仔脚:我唔食猪脚,,食咗嘅同事话好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇弹牙,腌得入味,好食

鸿运乳猪全体:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜凉瓜燘沙巴虎斑:我唔食凉瓜,第一次食呢种煮法,汁煮鱼肉都滑,多了汁酱嘅味道丰富口感!(不过我喜欢清蒸多点,比较清爽)

清汤萝卜牛坑腩:牛腩肉质弹牙够牛味,萝卜比较唔够入味,啖汤先系精华,好香饮咗两碗

豉椒炒大蚬:惹味,大蚬无沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔惯𠮶种涩味)

招牌豉油王炒面:炒得干身,面弹牙!豉油味香!真系忍唔到食咗两碗(明明已很饱都食咗两碗)
糖水—紫米露:足料,唔会过甜!好味
滋味椰汁糕:软滑唔过甜!清爽好味

食物好味,店员好落力,基本我哋带去嘅酒水跟得足,换骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很尽兴的一餐($437一个人)
2020-06-26