2025-06-21 429 浏览
🥰 老友 “安妮亞” 相約飯局, 搵咗 西灣河碼頭 新店 “Amphissa”, 聽講前身係跑馬地名店 “Pheromone”. 餐廳樓面呈L型, 落地玻璃望海景, 設多張長枱方枱, 容納12人左右.🥢 點咗晚餐 Full Experience, $980+10%, 包頭盤, 三道前菜, 湯, 主菜, 主食, 甜品. 細食嘅可以揀一道前菜, $780+10%, 或兩道前菜, $880+10%. 今次叫埋 Free Flow, $300+10%.🥐 麵包. 酸包合格, 滷水味嘅牛油十分有趣.🦐 Amuse-Bouche. 蝦肉口感充實, 底皮唔夠鬆化, 過關吧!🦐 Sakura Shrimp Salad, Japanese Sesame Sauce. 櫻花蝦帶領香氣, 蔬菜算係新鮮, 略配屈機醬, 掂!🐚 Abalone and Mini Tsubugai, Dried Seafood Broth, Tori Paitan. 好食, 但有點兒失去焦點, 飽魚冇咗霸氣, 湯底又唔夠熱.🥰 Chinese Marinade, Poached Duck Liver. 甘香軟綿, 真係繞樑三日.

🥐 麵包. 酸包合格, 滷水味嘅牛油十分有趣.
麵包
Amuse-Bouche
Sakura Shrimp Salad
Abalone and Mini Tsubugai
Poached Duck Liver
🐚 Seared Scallop, Black Soybean Paste, Fried Mung Bean Vermicelli. 交到功課, 但係冇乜驚喜.
Seared Scallop
🥬 Chinese Watercress Thick Soup, Jinhua Ham, Chinese Almond Oil. 西洋菜湯, 中湯西化, 絕了.
Chinese Watercress Thick Soup
🐂 Steak and Side. 話說初訪大廚送咗豬鞍俾我哋食, 肥瘦均勻, 一流! 其後嘅牛扒真係唔識欣賞. 二訪補番數, 外皮香脆, 肉味濃郁.
Steak
🍟 薯條. 大廚話舊舖做開牛扒薯條. 薯條好食, 份量多到核爆, 醬汁係靈魂.
Steak and Side
🍜 Starche. 冷麵, 我覺得唔夠香.
Starche
🍯 Sweet. 效果係固體版蕃薯糖水, 甜品我就麻麻哋.
Sweet
🤗 總結: 地理位置少少難攪, 但係坐落環境舒服, 又有海景, 我鐘意. 定價具吸引力, 大廚蠻有心思, 菜式設計有驚喜, Free Flow 係絕對推介, 師傅會介紹下佢對酒嘅知識, 你未必會認同, 但係呢種交流十分難得. 用餐體驗愉快, 期待再訪!
Abalone and Mini Tsubugai
Poached Duck Liver