2019-05-09 125 浏览
每月聚餐,梗要找找新尝试,很久没吃泰国菜就黎尼间试啦。入门口放有两个泰国人像欢迎、欢迎好特别!店铺内部虽不大,但枱椅摆放都濶落,坐得都舒服。肚仔开始有讯号啦!快快👀吓有乜好食,其实都好多款选择,我地好快揾咗……泰式蟹肉炒饭、炭烧猪颈肉、泰式盬烧鱼、马拉盏椰菜苗、金柚沙律、火焰烧春鸡首先尼咗碟椰菜苗,-阵阵马拉盏香气扑鼻,椰菜苗炒得好青绿,唔会炒过火,食落口好香甜,跟著泰式蟹肉炒饭,个饭无乜特别,饭不是炒到-粒粒,蟹肉唔多觉,有D失望再黎个炭烧猪颈肉,食落好香好 juice,唔'鞋‘口 ,跟著泰式盬烧鱼,面头真的铺满-粒粒粗盐尼烧,揭开层鱼皮,内里鱼的肉质,好像女人 敷了-层mask ,皮肤锁住水分既效果,食了一口好嫩滑,食完—轮,食D甜酸既金柚沙律帮助消化,真系原粒柚子-粒粒,配埋青瓜甜酸酱汁,好开胃呀,最后主角出场啦……火焰烧春鸡,呢个要订位时order埋先有,每晚限量供应嫁,黎到成盆用鉄枝承托,由头插到尾,好似系钢管上跳舞;哈哈,然后侍应就用火枪烧只鸡啦,一开始D火已布满全只鸡,好厉害然后D火慢慢熄灭,等-阵只鸡无咁热,就用手撕开食;哗……好正呀!D肉好嫩滑,唔会老全晚各人食得好满
每月聚餐,梗要找找新尝试,很久没吃泰国菜就黎尼间试啦。

再黎个炭烧猪颈肉,食落好香好 juice,唔'鞋‘口
全晚各人食得好满意

• 泰式盬烧鱼