早几年因为系佐敦返工,基本上每日嘅早餐都系喺澳牛搅掂但自从转左工之后,已经好耐冇黎依度食过喇,不过间唔中都有听到人讲,澳牛已经变左旅游景点、游客饭堂、甚至话已经唔系做香港人嘅生意咁难得今日工作路经佐敦,咁就当然要嚟探下老朋友啦因为一个人关系好快就有位,快速坐低落单叫左个"茶餐",转个头"牛通"就嚟啦因为已经好肚饿,攞起只羹谂都冇谂一啖就放入口,个种感觉即时返晒嚟浓浓嘅鸡汤加上原全冇根位嘅靓牛肉依旧系绝配当然最紧要系个通心粉喇,通心粉中间全部充满晒汤汁,令到每咬一口都有汤汁渗出嚟,感觉劲满足"茶餐"嘅第2号主角紧系唔小得"炒蛋多士"啦,一攞件多士上手,确系同以前牛油多到滴出嚟嘅画面有D分别,依家牛油大概只有以前一半到,但系都足够铺满多士面,食落仲系咁香,面包口感依然咁软熟,真系冇得顶炒蛋都系以前一贯高水准,蛋味香浓口感绵滑,不过就比以前细份咗少少至于火腿,个人觉得就不嬲冇咩特别喇最后就系"冻奶茶"喇,一直都觉得澳牛嘅奶茶真系好唔错,茶够好,奶够滑尤其是冻奶茶用冰份量真系好量要,太多冰会令奶茶味道变淡,太小冰又会好快融晒,令到奶茶面出水而搅到变晒味,澳牛嘅冻奶茶就唔会有以上问题,真心推介其
早几年因为系佐敦返工,基本上每日嘅早餐都系喺澳牛搅掂
难得今日工作路经佐敦,咁就当然要嚟探下老朋友啦

牛肉通粉
浓浓嘅鸡汤加上原全冇根位嘅靓牛肉依旧系绝配

炒蛋多士

至于火腿,个人觉得就不嬲冇咩特别喇

冻奶茶

其实今次再嚟澳牛,又唔觉佢有咩大退步
以$50唔洗嘅茶餐嚟计,其实澳牛真系好过好多所谓嘅大集团,你话佢服务态度唔好?但对比个D集团式嘅语音化:欢迎光临、下次再见
我更钟意依种粗声粗气
可能呢啲就系港式茶餐厅独有嘅人情味喇