2020-12-08 557 浏览
今天早上要到灣仔區工作, 再加上想起可以去新開張的中環DONKI行下, 所以決定係中環食LUNCH。OPENRICE 搵左呢間新開並且全是好評的餐廳 - 獅城星馬餐廳。間餐廳好得意, 位置係德己立街23號上一樓。而佢地正門竟然要從地下一間叫Tipsy Bird既酒吧搭LIFT上。如果跟指示由酒店入口處搭LIFT上餐廳係會去左佢地既後門。餐廳面積不大, 大概只有10張枱, 幸好當天客人不多, 坐得尚算舒適。中午時段只有午餐供應沒有單點。我地點左檳城雞肉喇沙, 沙嗲串燒 (3串)椰漿飯同馬來西亞桔仔水。跟餐送娘惹沙律, 類似我地去食中菜時侍應會跟茶一起送上的付費前菜小碟, 係一些經醃製過的蔬菜。當中最愛菠蘿, 酸酸甜甜開胃。沙嗲串燒 (3串)椰漿飯 - 沙嗲味道濃郁惹味, 串燒更要大讚, 係豬雞牛各一串(啱曬我呢D咩都想試但又眼闊肚窄既人), 肉質新鮮唔韌配上充滿椰漿香氣的米飯, 好味。檳城雞肉喇沙 - 雞肉嫩滑新鮮, 喇沙湯我飲左一啖, 有層次好飲但🥵好辣。喇沙湯底暫時我最鍾意峇峇娘惹, 推薦比唔太食得辣既人仕食, 但可能價錢較平既關係, 佢地既肉質素麻麻, 有雪藏味。桔仔水清甜新鮮好飲
桔仔水清甜新鮮好飲。
獅城星馬餐廳午餐雖然選擇不多, 但質素不錯, 但我未必會再去幫襯, 因為餐廳地方細, 仲要沒有一個RECEPTION既位置, 而🚻廁所又設於餐廳內, 所以客人一係會坐係部LIFT既隔離, 一係就會坐係個廁所隔離, 感覺不太良好。