2020-09-26 2334 浏览
Weekday喺铜锣湾想食个有些少质素又唔太贵嘅set lunch, 都真系要揾揾。一路bookmark咗呢间,又咁多个,就试吓啦⋯⋯两个人冇book位,12:45到,一入去,见到大概已有八、九张枱已入座但系全部都未有嘢食,心惊惊会唔会放完lunch都未有嘢食,不过出面落大雨费事再揾,就入啦⋯⋯我叫咗个沙律,medium cook 嘅Steak, 我个friend 叫咗个汤(是日系粟米汤),Chicken Thigh 。望住个open kitchen 都知道唔会快上菜,因为只见到一个厨,好淸楚见到佢好忙... 十几分钟之后前菜到,个沙律虽则冇咩惊喜,但啲菜都好爽脆,好新鲜,我个friend话汤唔错,饮到有好浓郁嘅粟米,食到有粟米蓉,好homemade👍🏻之后终于有多一两厨帮手,出菜亦快番啲... 十几分钟后上主菜,个steak 肉质幼嫩,有肉汁,仲要系好有grill 味、炭烧味,再配上新鲜炸嘅番薯条,正👍🏻。个friend嘅chicken thigh肉质就冇想像中咁滑,好一般。我以为餐饮喺topup要加钱先有,但原来都包埋,咁嘅价钱,OK 㖞!整体来讲唔算,不过因为open kitch
,就试吓啦⋯⋯
整体来讲唔算,不过因为open kitchen, 抽风又唔够劲,系有D油烟啰⋯⋯
Steak
2020-09-21