2018-05-25 143 浏览
朋友约食饭拣左呢间渝味晓宇重庆老火㶽,对于我呢个无辣不欢嘅人当然无问题啦。不过呢间真系一入到去就觉得自已番左大陆,皆因早排朋友成日约番大陆食重庆火㶽,一入到餐厅都系会打乞嗤,因为麻辣味已经充斥住成间餐厅,而呢间亦同样有呢个反应,隔一阵适应左就冇事啦。我地拣左麻辣锅底加中间清汤,以备不时之需。麻辣汤底冇得拣辣度,一开始食都唔算好劲,不好戏在后头,愈食愈辣,冇左中间个清汤真系搞唔掂。好有趣系住低冇耐就会有人比碗糖水,红枣雪耳糖水,清甜,其实留番之后食应该会几解辣。呢个重庆炸酥肉都几好食,本身肉炸到好香脆,口感几好,要加上佢入面有一粒粒辣椒籽/麻籽,当你咬到就会好强烈麻味,好过瘾,点埋自调酱汁味道更上一层楼。平时唔食鹅肠嘅我见呢到都好干净,肥美,就试下食一条。原来系好好食,我地跟足佢建议时间去渌,真系岩岩好,唔会缩到好细好硬,弹牙得黎唔难咬,吸左麻辣汤底味道更加完美。食唔停口,好彩一碟份量都多。我地仲叫左美国安格斯肥牛(肥牛脂肪比例平均,食质新鲜,有入口即溶口感),晓宇嫩牛肉(一定要叫,真系好嫩滑,就算煮耐左少少都唔会硬,亦唔会有筋,未食过咁优质嫩牛肉真系咁嫩滑,必叫),大刀牛肝(份量好多,

糖水

重庆炸酥肉

极品鹅肠

我地仲叫左美国安格斯肥牛(肥牛脂肪比例平均,食质新鲜,有入口即溶口感),晓宇嫩牛肉(一定要叫,真系好嫩滑,就算煮耐左少少都唔会硬,亦唔会有筋,未食过咁优质嫩牛肉真系咁嫩滑,必叫),大刀牛肝(份量好多,口感同味道同猪润好似,不过就簿身少少,如果唔钟意食猪润就唔好叫喇,成碟我自己食晒🙄)等等。
手打四宝丸

手打四宝丸有虾丸,鱼肉丸(鲮鱼球),牛肉丸同埋墨鱼丸。新鲜手打出炉,比起一般虾滑鱼滑呢个更加弹牙爽口。
重庆粍儿鱼

粍儿鱼都系好值得叫,一开始我仲话边个会打边炉食鱼,点知朋友话系正宗重庆火锅先有呢个食材,唔系到到有得食,咁就试下啦。估唔到咁好食,佢唔多骨,主骨一条,好易食,肉质亦都系爽口,比较实正号鱼肉,唔会易散开,鱼肉味好香浓,真系食过番寻味。
红糖糍粑

最后叫左个红糖糍粑,烟烟银银,好有咬口,外脆内软,配合红糖简直一流,真系食几多都得。

整体感觉真系好似去左大陆,食到好正宗嘅重庆火锅,佢地都有酒碟(加麻油落酱油到,味道更好),食材亦都系好新鲜同埋好有特式,值得一试。
田园菜篮
糖水