星期日晏昼得登过嚟Infiniti C朝圣食个tea,好幸运地即刻有位唔洗等😍 呢度既装修由门面到室内都好欧洲风,用蓝、白、灰色做主调,门口仲有张长櫈同小街灯,有feel💕 入到去,店内既地方唔喺好大,店员安排左窗口位俾我地坐,矮身梳化凳,望住街景好鬼Chill,但唔好既系好多人不断望住你😂.呢度主打纯素、生酮蛋糕! 蛋糕系要出去收银个冻柜自己简的,以柜上面既蛋糕tag为准!今次就叫咗两件cake同两款饮品!.📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72另外有得简”无面质伯爵茶蛋糕”,但店员话如果唔系减肥,食普通呢个就okay🤣 对!姐系唔减肥的😤😅 浅蓝色既蛋糕既卖相已经一百分,慕丝系用蝶豆花天然色素制成,食落劲丝滑轻盈,系我食过最滑嘅慕丝!上面洒咗少少食用花做点缀,海绵蛋糕好水润松软,唔会太干,又唔会好散,食落好轻身!味道带淡淡Earl grey,整体伯爵茶味个人认为可以再加强少少!.📌Vegan Cake Black Sesame 纯素芝麻蛋糕$68呢一款系纯素蛋糕,无蛋同奶,食落口感会比较结实,成件食晒有啲饱🤣 但味道同普通蛋糕无分别。蛋糕层次分明,黑芝麻味劲香浓
今次就叫咗两件cake同两款饮品!

📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72

呢一款系纯素蛋糕,无蛋同奶,食落口感会比较结实,成件食晒有啲饱🤣 但味道同普通蛋糕无分别。蛋糕层次分明,黑芝麻味劲香浓,忌廉香滑,个人认为芝麻比signature 伯爵茶蛋糕更好食👍🏾
📌Blue Earl Grey Latte $52

有啲花瓣🌸
浓郁既伯爵茶味盖过咖啡味,但如果食左啖伯爵茶蛋糕先,latte既味又会被盖过!
📌Nutty salted caramel latte $52

杯边有啲焦糖酱同nuts碎,加强左口感,但可能nuts放左一段时间,有啲up味!咖啡面无起泡,饮到够滑够香,味道平衡! 整体黎讲,无抢走咖啡嘅香味👍🏾 比Blue Earl Grey Latte好饮!
Overall, 食物价钱属于中价,但因为佢地用料质素既问题,所以完全明白!出乎意料地好食,其一系,多数打卡嘅地方,好多都系唔好食!其二系,健康既嘢多数都唔好食🤣 所以今次食到又靓又好食又健康既小店,好有惊喜👍🏾 会回头!

2021-04-11