今日去咗D2 Place支持一下朋友开嘅小店,行逛完之后就去咗The Salted Pig食晚餐。虽然听个名就知呢度主打食猪肉,但其实猪肉以外嘅食物都有好多选择。呢度连餐碟都有自家名字,仲印制埋介绍猪嘅各个部位分布图。太平洋蟹饼有两大个厚厚嘅蟹饼,非常有份量,上面加咗青柠蒜香蛋黄酱同有沙律菜伴碟。切开蟹饼可以清楚地见到一丝丝嘅蟹肉,食落带少少咸香味,另外亦混入咗少量杂菜,令口感更加丰富。墨西哥芝士新猪肉薄脆卖相都已经够吸睛,佢系喺最底层放满墨西哥薄脆之后,上面加有口感同味道都好似烟肉嘅新猪肉、蕃茄莎莎、黑橄榄,再有纯素车打芝士同牛油果酱,一路倾偈一路饮住饮品,食呢一个墨西哥薄脆就最适合不过。然后就到全晚嘅主角招牌德国咸猪手隆重登场,呢个咸猪手嘅份量足足有1kg重,再有烤薯、酸菜作伴碟,配合芥末籽忌廉汁一齐食就更有风味。主角咸猪手真系做得好出色,外皮非常脆口,感觉好似食紧中式嘅乳猪咁,而里面厚厚嘅咸猪手肉仲非常Juicy,完全冇半点干嘅感觉,真系啖啖都好好食好满足,而且肥瘦分明,怕肥嘅朋友都唔难撇开肥膏,咁就算减肥都唔使担心啦!食得丰富大餐,当然都要饮返杯特饮,我哋分别拣咗有酒精嘅App
呢度连餐碟都有自家名字,仲印制埋介绍猪嘅各个部位分布图。
墨西哥芝士新猪肉薄脆
招牌德国咸猪手
食得丰富大餐,当然都要饮返杯特饮,我哋分别拣咗有酒精嘅Apple Mojito同冇酒精嘅Minty Grape,两杯嘅味道都好清新,而且都有薄荷叶所以感觉特别fresh。
最后甜品拣咗心太软伴雪糕,雪糕系云呢拿味,仲有一点点嘅云呢拿籽,所以特别香滑,而心太软都控制得好好,切开真系会有流浆嘅效果,混合雪糕一冷一热呢个配搭真系冇得输!
Chocolate Molten Lava Cake
用餐时段