2013-01-21 16 浏览
上0黎Openrice睇0下荃灣區有無好食0既、唔係大型連鎖店0既拉麵。見到呢間新開,又全部好評,又可以圈自己口味,所以就決定同男朋友去食,去到已經即刻有人安排等位,原來係0係後面,有幾張紅膠仔,但得幾張,我0地排得後就只有企。一開始排,個侍應已經俾0左落單紙同埋筆同餐牌俾我0地。第一批入得去0既客人,個侍應好風趣咁同佢0地講話可以漫步向前,進入佢0地期待已久0既拉麵店!然後叫我0地:「後面0既觀眾亦可以向前一格!」(我0地幾時做0左觀眾??)男友要一號魚介湯,我要四號蕃茄芝士湯,然後我倆都選擇超濃味、少油,麵軟硬度選適中。終於十分鐘左右,入得去了,佢句日語歡迎語係好長同好大聲0既,而且唔係平時聽到0個d「易啦些乜蛇」。去到座位,有另一個侍應招呼我地,而且桌上已經放好0左兩杯水俾我0地,但得半杯,我初時以為未執檯。等0左3分鐘左右,我0地0既麵終於送上,但係我0地0既汽水就遲遇未0黎,食0左一陣睇0下點先再追。落0左蒜蓉吊味,我食落就覺得湯大少,又無法搞昀d蒜蓉同魚粉,個湯唔算太熱,我覺得唔足夠溶掉,而令整個湯有一致0既調味。另外就係,個湯好杰!唔通係揀0左超濃味0既後果?食個麵,每
我0地排得後就只有企。
一開始排,個侍應已經俾0左落單紙同埋筆同餐牌俾我0地。

食0左一陣睇0下點先再追。

個湯唔算太熱,我覺得唔足夠溶掉,而令整個湯有一致0既調味。
另外就係,個湯好杰!唔通係揀0左超濃味0既後果?

食個麵,每一淡都唔可以扯到下面d麵上0黎,所以每一淡都要咬斷,由佢跌返落去。
我選左適中,但係都覺得太硬,以後我會選軟身,因為之前唔知自己鍾意硬身定軟身,
要選擇咁多野去食一個拉麵,都係第一次。所以未知自己口味。

個叉燒,肉多呀,但係湯少呢!咁樣肉多就會變得好乾好鞋口。我食左兩淡就無食,
分俾未夠飽0既男友食。

之後越食就越覺得想死,拉麵0雪唔到上0黎,夾又夾唔到太多。所以每一淡都要咬斷。
而且我習慣抹嘴,好怕嘴角濕立立!
宜家咁搞法,我食一淡抹一張,抹到成檯紙巾,其實都幾尷尬!(用佢地供應既紙巾。)

後來真係頂唔順,又見男友食哂,我就問佢倒湯俾我。
但係幫助唔大,都係食得好辛苦,而且我又飽飽地喇已經,所以個麵索湯後漲大,
我就更加無心機食,因為最怕見到麵多湯!

問男友飽唔飽,食唔食埋我0個碗,佢話飽。我食多兩淡,飲多幾淡湯就走了。
頂唔順。

我覺得好難食,唔會返轉頭!(我好少會覺得有「食唔到落去」0既感覺,除0左飽)
問男友意見,佢話唔係話好差,一般啦,如果10分滿分,佢會俾5分,而且佢覺得個湯係似開出0黎而唔係煮出0黎!
题外话/补充资料: 睇食評話店方會主動俾橡筋長髮人士紮辮,但係我咁長髮都無收到。 食物質素麻麻就用服務好0黎搭救,係一個好策略。仲要免收加一添!
2013-01-19