虽然小金鱼唔太钟意去饮茶,但系逢年过节都要陪屋企人饮下啦。大家都知旺角区d酒楼,尤其系x香集团个d,真系多人到你会以为今日系咪唔洗钱。年初四个日,本嚟谂住去潮x,但系真系好多人,鱼妈妈呢d老人家又唔多等,鱼姊姊就话不如试下楼上间海天啦。行上一层,见到真系一个人等位都无,其实我个心已经一沉,因为新年应该系酒楼最旺场的日子(仲要系旺角区㖞),但系呢度居然一个人都无人等位,似乎d野好食极都有限啦~不过个时仲心谂可能系因为呢间酒楼d名气唔够x香or潮x咁大,至无人去啫,反正都上到嚟,都系试下啦。行埋门口个知客到,佢已经即刻比到枱我地,我地行紧入时,我听到个知客同入面d人人讲"xxx,弹一张三人枱给你",点知答佢个个人其实就企系入口行紧出去,咁啱我又行过,比我听到佢点答,大家嚟估下佢点答....."叫佢地自动波啦"我个心个时立刻吓咗十几下,唔系呱,呢d乜野待应呀,我唔理佢系咪讲笑啦,小金鱼生到咁大条鱼都无试过听过d待应讲"叫佢地自动波啦",我嚟比钱食饭,比+1服务费你,仲要我地自动波,咁我点解要比钱你赚呀。但系入到去果系真系要自动波,无人带位。不过人唔多,大把"吉"枱,可以任你拣。鱼姊姊偏偏又拣
虽然小金鱼唔太钟意去饮茶,但系逢年过节都要陪屋企人饮下啦。

"叫佢地自动波啦"

我个心个时立刻吓咗十几下

但系入到去果系真系要自动波,无人带位。

不过人唔多,大把"吉"枱,可以任你拣。鱼姊姊偏偏又拣中一张系柱后面的枱,差d连枱都无人帮我地执(上一枱应该啱啱走咗,但系无人执枱),要叫至嚟个应该高级少少的人嚟帮我地执枱(因为佢著的衫唔系普通待应的衫)。

食物方面,我地一家三口只叫咗六个点心,薄撑+鲜竹卷+南瓜饼+鳯瓜+胡椒猪肚汤+金钱肚,基本上只系用无味+油淋淋嚟形容,所以我都无心机续个写佢地个味道出嚟啦。

其间我地唔叫侍应的话完全无人加水执野...唉....

埋单都要成150,以咁既食物质数&服务态度,我开枱明白点解呢度会无人等位啰。

返到屋企我才醒起,我唔系第一次嚟呢间酒楼,对上个年新年我都有去过,个次d待应都净系挂位同d茶客攞利是,我地一家坐咗系到超过15分钟的无人理,我唔系话佢地手豆利是唔啱,但系都唔可以唔顾其他客人呀。

依家d经济环境唔好,呢度d待应仲系咁既服务态度,食物又唔咁好味,价钱又唔系话平,我唔知呢度仲有乜买点啰。

所以呢,呢间酒楼绝对无下次呀。
  • 无㖞~~