以前读大学嘅时候成日都会去大围揾食,最近呢一两年好似开多咗好多新嘅餐厅同cafe,尤其是喺邨屋𠮶头,仲有啲文青小店~上次去开就畀呢个橙色嘅大窗同门口吸引咗,原来就系之前阿妹介绍过嘅阿叔泰面~ 今次就试吓其他嘢食喇~•🥢 蛋炒咖喱蟹肉饭 $68落单嘅时候理解错咗,以为系炒饭,原来系蛋炒咖喱配饭🙈🤣 咖喱小小辣,但好香好惹味,啲炒蛋都索到咖喱味,超级好送饭!🤤 蟹肉份量就只有中间白色𠮶一啖,而且对个咖喱味无乜影响~ 不过$68都有蟹肉,其实都算抵食~😛•🥢 冬荫功汤金边粉 $64呢个冬荫功汤面嘅份量唔算好多,不过配料都几多,有两三只虾、青口、蟹柳同埋好多豆卜~ 至于个冬阴功汤底,我同朋友都唔系几钟意,味道几酸,酸得嚟无乜番茄味,所以有啲死酸嘅感觉;辣度大概3小辣左右,所以食开10小辣嘅我就要饮泰式奶茶嚟解辣~香料味亦都唔够重,所以整体都唔系几啱口味😣 •🥢 地痞炸猪皮 $22炸到好松脆,但好干身唔油,而且无油膉味👍🏼 呢到嘅炸猪皮调味比较淡,试过浸落冬荫功汤到食,但原来佢唔太吸到汤🤣 反而用嚟点咖喱仲正🤤 •🥢 泰式冻奶茶 $24 (少冰)落单嘅时候,店员提醒叫少冰嘅话会甜啲,不过结果都唔

🥢 蛋炒咖喱蟹肉饭 $68

🥢 冬荫功汤金边粉 $64

🥢 地痞炸猪皮 $22
冬荫功汤金边粉

🥢 泰式冻奶茶 $24 (少冰)
落单嘅时候,店员提醒叫少冰嘅话会甜啲,不过结果都唔算好甜😆 奶茶嘅茶味都几香,但又唔算好浓;而炼奶味都唔系几够香浓,咁就解释到杯奶茶无预期中咁甜🫢
泰式冻奶茶