「檀島」呢個名年輕一輩未必識。我是一名九十後,聽過呢個名。記憶中檀島有開過麵包鋪但不知何時消失了。之前都唔知有間「檀島咖啡餅店」,是次特意去幫襯。❤️黎到一定要試呢度好出名嘅「合桃拿破崙」實淨得黎好脆。入面有d忌廉,為拿破崙增添油份,入口唔會乾。合桃令拿破崙食黎更有口感。❤️今日終於見識到咩係檀島咖啡☕️啦!😍咖啡真係好香濃幼滑又唔澀👍🏻。咖啡配拿破崙簡直係絕配!拿破崙嘅甜同咖啡嘅苦互相中和,呢個配搭真係無得頂!👏🏻朋友自創拿破崙點咖啡食法,呀,又幾好味喎~😍❤️紅豆冰唔會太甜,紅豆夠粉。鍾意佢用碎冰唔會太凍👍🏻。❤️焗豬扒意粉鮮茄豬扒味道似京都豬扒,肉質靚,肥瘦適中,唔會乾爭爭又唔會太油膩。豬扒份量都有成5-6塊好多。意粉撈左茄汁好掛汁。加上洋蔥🧅好香。❤️另外加左$28 追加小食:上湯雜菇浸娃娃菜。娃娃菜爽脆。湯底夠曬熱,食到最尾仲熱!雞湯帶出菇嘅鮮味。份量啱啱好,雖然睇落係一碗嘅份量,但係其實已經差唔多成碟,$28真係超值!❤️咖哩牛筋腩飯🍛用上港式咖喱,咖喱調配成適合香港人的口味。咖喱好香,唔辣仲有啲甜甜地,送飯一流!牛筋腩軟腍入味。重有薯仔做配菜。薯仔夠粉,正!

❤️今日終於見識到咩係檀島咖啡☕️啦!😍
咖啡真係好香濃幼滑又唔澀👍🏻。

咖啡配拿破崙簡直係絕配!
拿破崙嘅甜同咖啡嘅苦互相中和,呢個配搭真係無得頂!👏🏻
朋友自創拿破崙點咖啡食法,呀,又幾好味喎~😍

❤️紅豆冰唔會太甜,紅豆夠粉。
鍾意佢用碎冰唔會太凍👍🏻。

❤️焗豬扒意粉

❤️另外加左$28 追加小食:上湯雜菇浸娃娃菜。
娃娃菜爽脆。
湯底夠曬熱,食到最尾仲熱!雞湯帶出菇嘅鮮味。

❤️咖哩牛筋腩飯🍛