2021-07-23 382 浏览
今日心血来潮想食乌冬,放工就去左帮衬附近一间出名食手打乌冬既餐厅。好彩今日准时收工,所以早去到餐厅可以避开人潮唔使等位。🍜🍥✨天妇罗铿鱼清汤乌冬本身都豫疑紧食唔食呢款好,因为价钱真喺比平时食开既乌冬要贵,接近一百蚊一碗,但既然一场来到当然要试下。乌冬面头落左大量葱花同埋海带,仲有一少撮姜蓉,令清澈既铿鱼汤底多添葱香。汤底味道清清地,带有铿鱼既鲜甜味,唔会一味得个咸字。乌冬入口都几弹牙,条条分明,煮完没有糊开。天妇罗一共有五件,两件蔬菜和三件海鲜。茄子同埋冬菇既粉浆都好薄身,食落唔算油但偏淡味,就算沾埋餐厅附上既天妇罗汁都依然觉得淡口。炸虾天妇罗松脆既外层包住肉质爽弹既虾肉,食落唔霉亦唔腥。炸鱼既鱼肉都保持到嫩滑,唔会话炸到好干好硬。食物质素都OK,虽然价钱偏贵左啲,而且乌冬食唔出同平时用机打既有咩好大分别,但间中食下都无妨!

✨天妇罗铿鱼清汤乌冬