今天带小天使翻大角咀睇虾故居,顺便(主要目的)就系去食旁边俾拉面关注组推荐过嘅大丸ラーメン。努力赶在12点之前到达,但结果已经排左唔短嘅队了本来有D担心食唔到限定嘅贝丸,好彩到我地𠮶阵仲有得order。最后我地系一碗虾豚骨拉面,一碗贝丸虾拉面。双倍海老快乐。由于向门外等待嘅时候就已经落order,所以坐低之后大概喝左两啖茶,睇完座位上D备注之后拉面就送上黎啦。当时我们记住左下面lee段神奇嘅话,后面真系尝试左,体验非常神奇!我食嘅系虾豚骨,樱花虾份量好足,汤底非常非常浓厚,但又唔会令人觉得漏。木耳丝非常清爽!!!叉烧偏软绵,但非常入味,本来搭配面份量好足够,但因为汤太好饮,我不仅叉烧要搭配面黎食,斋饮汤都会想要搭配叉烧,所以导致份量就有D不足了。因为这次攞到了印花,所以小天使话既然有印花至少要多黎食多一次凑够3个印花得到一次追加!溏心蛋味道都很正,糖心软绵但唔会很易漏。贝丸同普通虾豚骨比起身多左5只大贝壳,非常非常非常鲜美!!!食𠮶阵我仲担心会有腥味或者太咸。但冇,少少都冇!搭配虾豚骨汤底真系非常美味。虽然冇樱花虾但虾豚骨汤底依然出色。小天使食得津津有味,恨不得打包一碗翻屋企继续食。吃
今天带小天使翻大角咀睇虾故居,顺便(主要目的)就系去食旁边俾拉面关注组推荐过嘅大丸ラーメン。努力赶在12点之前到达,但结果已经排左唔短嘅队了[笑cry]本来有D担心食唔到限定嘅贝丸,好彩到我地𠮶阵仲有得order。

最后我地系一碗虾豚骨拉面,一碗贝丸虾拉面。双倍海老快乐。

贝丸

吃完面之后我就按照之前嘅tips揾店员加左少少昆布醋,神奇嘅化学反应出现啦!!本来我都唔觉得虾豚骨汤底很heavy,但没谂到加左昆布醋之后汤底居然变得清澈清爽!!!重新转头去小天使𠮶碗喝两啖虾豚骨汤底,居然有D嫌浓厚添[笑cry]但好似话食面嘅时候都系原味比较好,所以食完要斋饮汤嘅时候加昆布醋先更好。
我地系11点57分左右赶到大角咀博文街,12点开门。贝丸每日供应有限,一般第一轮嘅食客可能就会order晒[笑cry]要order趁早排队!
100分满分今次我可以俾95分!而且会额外俾3分昆布醋!所以最终分数可以有98分!
2024-01-27
等候时间
20 分钟 (堂食)
贝丸