2018-07-09 67 浏览
約了朋友到尖沙咀食飯, 有朋友提議不如食印度菜, 自己都鐘意食d濃味既野, 所以就一行四人去試下啦~上到去, 位置都幾多同幾闊落, 見到出面仲有outdoor位。同朋友叫左以下食物:-Tomato, Onion and Chilli Uthappam 蕃茄洋蔥辣椒班戟, 呢個班戟有少少似我地平時0係酒樓食既薄撐, 入面有蕃茄粒, 辣椒粒同埋洋花蔥粒, 再配埋4款汁, 因為入面有辣椒既關係, 都幾辣下, 但又好惹味同醒胃。Fried Mushroom 酥炸蘑菇, 炸得鬆脆既蘑菇用左香辣蒜醬炒, 好香, 有少少似豉椒炒, 好好食。叫左兩款北印度咖喱, 平時出面好少食得到, 自己都係身一次食。Gobi Mutter 咖喱椰菜, 個汁好重香料味, 好香, 入面係椰菜花, 我覺得呢一味最好食, 用黎送薄餅一流。 Mutter Paneer 咖喱芝士, 個汁同椰菜花一樣咁香濃, 不過入面就係茅屋芝士, 佢既芝士並唔係好濃好咸既芝士, 所以唔會搶左個汁既味道, 都好味Vegetable Hot Garlic 辣蒜雜菜, 同我想像中有D唔同, 我以為係普通蒜頭炒菜, 點知佢都係用好多辣蒜醬黎煮From

From the Clay Oven 印度黏土烤爐美食
Aloo Stuffed Paratha 薯仔餡薄餅, 呢個薄餅好好食, 調味好好, 入面釀左薄薄一層既辣辣地既薯仔, 點埋D汁真係好唔錯

另外再叫多左一個Butter Roti 印度牛油薄餅, 相對冇咁多味道一但係牛油味好重, 而且佢全速都係新鮮整, 所以好好食。

Dahi Papdi Chaat 辣甜醬雜菜扁煎脆餅, 佢係由酸奶, 鷹咀豆, 薯仔同辣甜醬配上煎脆餅, 味道好複雜, 每一啖都好有層次, 好得意好味道!

最後俾錢時係cashier 會有呢D野, 將3樣野撈埋一齊食就好似食左薄荷糖咁, 令到你食完D咁濃同咁多香料味都唔會有咁大口氣。