2013-05-11
話說辛辛苦苦做presentation, 完左係科大搭返出黎, 九點幾, 有乜食好呢女朋友話荷李活新開一間牛肉面店, 幾好食, 一於去試下一到門口, 住左七八枱人, 我就拎張二人籌, 問知客, 佢話順着黎叫, 我見就起碼等五枱先有位眼見等緊情侣, 夫妻都唔多, 結果兩枱孖人入左去後, 一跳就跳到我地果枱, lucky但係我地就坐左係最出既長枱, 旁邊七八瓶水瓶, 係就係好就手, 不過有人係身邊行黎行去, 呢個位我就唔太鍾意算啦, 點野食先先上飲品, 我一拎, 成手都係糖水, 黏手到爆好, 到味評, 好甜, 我覺得太甜, 我以為係花茶, 應該會清清地, 點知好甜, 雖然話係有啲花香味, 但結果係成杯野唔健康下次叫佢走糖好了滷水都幾入味, 不過我都係第一次食鴨舌, 仲要連舌後面果啲位, 其實覺得有啲恐佈牛肉面, 女朋友話OK, 但係佢話啲牛肉太硬, 可能係佢以前cool牙, 唔太咬到硬野我就食左佢一舊啦, 試過又唔覺有問題呢碗就係我既, 啲料唔錯, 牛肚爽, 牛筋鬆又唔會散, 牛肉既三層口感, 哇, 第一次食既我, 應該會激讚不過, 我成匙既咸菜於左落去, 攪到太酸個湯有一啲藥材味, 我係
女朋友話荷李活新開一間牛肉面店, 幾好食, 一於去試下
算啦, 點野食先
下次叫佢走糖好了
我就食左佢一舊啦, 試過又唔覺有問題
不過, 我成匙既咸菜於左落去, 攪到太酸
個湯有一啲藥材味, 我係ok既, 幾有特別
不過加左啲酸味, 啲苦苦地既味就變到好古怪
清湯但濃味, 係幾唔錯既, 如果少啲油會更好
闊身面條, 食唔慣, 轉粗面可能會仲好
張枱同座位不能不提, 闊邊長枱, 可惜太闊, 令到同對面既女朋友隔得勁遠咁, 失去左享用美食時既親密感
好既係坐得鬆動, 好似係被美國人坐咁, 伸長對手都未必掂到旁人, 不過身為香港人既我, 太遠但係四圍都咁多人, 而會有壓迫感既舒緩囉
题外话/补充资料:
用信用卡埋單, 等得有點唔耐麻, 前前後後, 堆單到走得, 起碼等左八分鐘, 慢左啲