2020-04-23
呢段時間唔去日本住,都要品嚐日本原味道一解鄉愁!今天又嚟到尖沙咀,試吓朋友推薦嘅大阪米芝蓮二星師傅發辦!上網看咗啲介紹,主廚Hiroki駐場日子需要預約,今次特意嚟試佢嘅創新配搭。Hiroki師傅會主動介紹食材同配搭嘅層次,再加上製作方式十分有觀看性,睇得出佢嘅別出心裁。頭一半嘅菜式味道較濃,其中劍魚醬油漬壽司同鮟鱇魚肝配黑松露都特別深刻,兩種魚都要喺指定溫度下烹調,令肉質更柔軟,纖維更緊致。濃味菜式之後,會先食一個日本柑橘清一清口腔內嘅味道,柑橘可以連皮一起食用。之後的菜式例如香煎白子西洋菜忌廉汁,都同樣創新!加少少鹽煎香,帶出白子本身嘅香氣,配上獨有的西洋菜忌廉汁同櫻桃鹽,令白子做到先脆口後軟滑的感覺,令人欲罷不能!之後還有日本文蛤壽司,因為我哋唔太熟悉文蛤,Hiroki師傅特別為我哋介紹。文蛤肉上嘅汁醬用了殼裡面嘅精華去調較,鮮甜中帶有淡淡嘅海水味。壽司飯同文蛤肉之間搽少少山葵蓉,再灑上柚子碎,味道層次不斷遞增!!成個晚餐,每一道菜都非常用心,加上Hiroki師傅介紹嘅製作故事,令整個晚餐更一體化,就好似參觀同品嚐並重嘅旅程!
之後的菜式例如香煎白子西洋菜忌廉汁,都同樣創新!