是夜同中同聚会,食完正餐当然要食返个甜品夜宵先算圆满^_^ 今次拣左呢间最近新开又几好口碑嘅韩冰!For同我一样唔多识路嘅人 ,呢间韩冰系位于海港城Nike同Toms嘅上面。当晚一行三人,去到都已经9点几,系食甜品嘅当旺时间,所以全场都坐满哂人 唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分钟内都有喇。1. 蓝莓芝士雪花冰  ★★★★★无论系卖相定味道,都系多款之中嘅No.1!蓝莓同芝士大概系世上最好嘅配搭 ,佢所讲嘅「芝士」其实系一旧旧cheese cake嚟,加上独特嘅雪花冰零舍好味,呢间店嘅绵花冰食得出比一般街外店绵同细 ,认真抵赞!难怪店名都叫做「韩冰」以冰嚟自誉咁架势。2. 红豆豆花雪花冰 ★★★★✩虽然唔够蓝莓芝士咁好味,但都不过不失,可能我比较钟意食豆花啦 不过有个小小Tips比返大家,食嘅时候千祈唔好大啖吸气,否则好易吸左d豆粉落喉咙,会好唔舒服>_< 另外d麻糬竟然系咸嘅 有d意想不到,亦都因为咁扣左分,咸味同整体唔太夹!3. 香蒜芝士脆脆波  ★★★✩✩拣黎呢间食甜品嘅时候,除左因为想试下雪花冰外,仲因为同朋友都系芝士爱好者  想试下
唯有慢慢等下,好彩都唔洗等好耐,5-10分钟内都有喇。

1. 蓝莓芝士雪花冰
 ★★★★★
,认真抵赞!难怪店名都叫做「韩冰」以冰嚟自誉咁架势。
蓝莓芝士雪花冰
2. 红豆豆花雪花冰
★★★★✩
有d意想不到,亦都因为咁扣左分,咸味同整体唔太夹!
红豆豆花雪花冰
3. 香蒜芝士脆脆波
 ★★★✩✩
 想试下呢个香蒜芝士脆脆波有几芝士!虽然食落无想像中咁好食,但味道都唔差,如果个脆脆波SIZE可以细返D,咁食落都唔会咁滞!建议大家趁热食,味道更佳!
香蒜芝士脆脆波
香蒜芝士脆脆波
4. 黑芝麻脆脆波
 ★★★✩✩
都系觉得脆脆波太大旧,会有D吃不消嘅感觉,宁愿留肚食多一个雪花冰,都唔想食脆脆波
而且呢个黑芝麻味有D过甜呢!黑芝麻似系有炒过,几香!但系配嘅酱竟然系糖浆
超级甜,如果大家坚持要食呢款,建议唔好点太多酱一齐食,否则就只会滞上加滞喇!
黑芝麻脆脆波
Overall:
环境系几唔错咖!唔少人食完都留低倾左好耐偈,的确做到英文店名“Cafe”的意义。雪花冰系我最欣赏的一道甜品,希望将来会有更多唔同嘅口味推出啦
题外话/补充资料: 地方很大、座位颇多,店员送餐时只凭号码牌来认出客人,有点不方便及费时。建议可在餐桌上设指定枱号,避免店员要走来走去和花时间找客人。
2015-02-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
$93 (宵夜)
蓝莓芝士雪花冰
红豆豆花雪花冰