「寿司郎」无人不识,随住佢愈来愈多分店,开到连长沙湾同荔枝角交界都有一间。位置相对隔涉,但人流仍然好高👏,呢个世界上已经无嘢阻止到香港人对日本菜嘅喜爱。朋友喺长沙湾𠮶边返工,由于佢好想食,我又仲未试过,所以佢等餐厅一开门就去㩒飞仔,你知啦寿司郎个App长期都无哂即日筹,甚或订到2046都无㗎嘛😂。意外地呢日早上11点半左右㩒飞,20分钟内应该就入得;但我未嚟得切,所以佢唯有拎后补飞(即叫原号码后30分钟内适用)。我哋最终12点3左右入得,虽则拎飞𠮶阵有分回转位或者卡位,不过原来安排入座时都系无分,但都会问声你O唔OK回转位嘅。嗌飞次序我唔知系点,你唔会估到补飞几时会嗌😅。唉,我仲发现一样几令人失望嘅事情😞,就系餐厅多人等位某程度上系故意「造」出嚟。本身我天真以为餐厅为符合防疾要求只开一半座位,所以门口望到嘅回转枱无坐满系正常。但点知原来唔系🙄,例如我坐11号位,旁边10号位根本唔系有上一台客食完要执枱抹枱先唔嗌住,而系等张枱足足空咗15分钟、我哋开始食嘢,先至有个男仔入座。我相信门口见到嘅座位亦系同一情况,目测唔觉之前有人食完。今时今日嘅寿司店竟然仲有回转带,真系有点匪夷所思、多此一举
今时今日嘅寿司店竟然仲有回转带,真系有点匪夷所思、多此一举!正正因为寿司要即叫即整先新鲜,放喺度嘅往往无人问津,所以趋势先将回转带淘汰🤔。我肯肯定同你讲我自己就唔会拎回转带上嘅寿司食。同时,餐厅亦因为有回转带而令埋单时要店员嚟数碟...,又无聊又嘥大家时间。
点餐系用电子屏幕自行落单🖥,每次只可以点四款食物...,有啲烦,要分好多次,但可能因为佢知回转枱唔够位摆😜。价钱算OK嘅,大致上分为几个价格,消费几多自己话事,最平$12𠮶款都有好多选择,丰俭由人。
未食之前已经再有另一样嘢令我几唔高兴,就系大部份寿司碟嘅碟边都唔太干净,掂完只手有油😖。利申我系用筷子食寿司,而唔系用手。其实睇相(下面介绍食物啲图片)都见到啰,就知我无讲大话。
终于入正题,到食物部份🙈。先讲整体感觉就系味道好普通,唔想承认都要讲某集团嘅X气寿司系明显好食啲,价钱定位亦差唔多。
炸甜虾
炸甜虾($17),呢个系全餐最正㗎喇,亦系唯一可以用好食😋嚟形容。甜虾无刺身𠮶啲咁奀,成只炸脆哂连头都食得,熟咗嘅甜虾肉无咗份甜味,但就反而带有烧虾嘅香气🍤。成份大约有六至七只,两个人都勉强够食。
茶碗蒸
茶碗蒸($19),朋友话之前食过觉得好高质,又多料,点知打开第一眼见到嘅系蒸蛋面皱哂皮,朋友顿时变得尴尬😳,因为刚刚仲大推哈哈。我估计应该系蒸耐咗或者疏唔到气先搞成咁,但味道都过得去嘅,料亦真系多,有鸡肉同帆立贝等。
炸鸡软骨
和风盐味炸鸡($27)及炸鸡软骨($17),两样都相当唔掂,🐔鸡翼个样唔吸引,外皮好似蒸鸡翼咁,但食落脆嘅,之不过一咬亦觉得好多油。鸡翼中间斩开一分为二,唔系单骨咁分,其实夹埋只系得两只而已,唔多抵食。🦴呢度嘅鸡软骨系史上最Fail,没有之一。首先鸡软骨大小不一、连体怪婴咁已经超样衰,食落更加发现「骨」嘅含量劲少,似炸鸡(脂肪)多啲,皮又唔够脆,0分。
吞拿鱼
蓝鳍大吞拿鱼腩($27/1件)及厚切黄鳍呑拿鱼($12/2件),两者都系呑拿鱼🐟,前者贵后者几倍,但同出面嘅拖罗质素完全系两回事,油香欠奉...,无得比;听啲人讲到有几正,食后感真系得啖笑。反而后者性价比高,亦无筋位,食落舒服。
三文鱼牛油果卷
大吞拿鱼腩海苔包($17/1件),造型系几吸睛嘅,垫底有块紫菜,上面就加嚿饭同呑拿鱼蓉。最败笔系块紫菜系淋㗎...,成件事错哂,大大扣分👎🏻。味道其实同葱花呑拿鱼军舰($12/2件)相若,都系层次单调,我喺第度食𠮶啲中间会夹埋爽脆嘅腌渍萝卜以提升口感。如果真系想食呑拿鱼蓉,我建议嗌后者,起码抵食啲。Btw,军舰我无影到相。另一碟系三文鱼牛油果卷($22),呢个真系喊出嚟,卷物内容超颓,就系得三文鱼加牛油果🥑;再者,上面嘅三文鱼超劣质,劲多筋,靭到咬唔开,要吐...。
炙烧罗勒三文鱼
厚切三文鱼($17/2件)及炙烧罗勒三文鱼($12/2件),前者味道正常,纹理怪怪的,并未觉厚切,不过都大大片嘅。后者亦系失望之作,自问唔系寿司达人,只系识好皮毛咁话好唔好食,亦唔怕食虫(三文鱼)🤣。平日最钟意食炙烧三文鱼嘅我将后者放入口后,不禁怀疑自己系食紧边件,炙烧吗?炙烧一般能将鱼脂带出,就算唔系食腩位都会变得好食。可惜今次嘅炙烧魔法失效。
昆布渍比目鱼($12/1件)及北海道产稻烤三文鱼($12/1件),两款好似都系期间限定款式。前者特别在于鱼生同饭中间加咗块香叶(昆布?)🌿,散发住独特嘅香气。后者嘅实物同相片差好远,果然食物相片只供参考,所谓嘅烤边消失了,只系得一片较厚嘅三文鱼,上面加几粒三文鱼子,同样地搭多块香叶,但味道算唔错。
油甘鱼($17/2件)及寿喜烧牛排($12/2件),前者我无食到,不过见几厚切。后者系创意寿司款式吧,传统料理店应该无?味道还可以,🐮酱烧牛肉够惹味,但肉身偏薄,唔太够喉。
牛油果熟虾
牛油果熟虾($12/2件),最后讲番款好啲嘅,🦐熟虾基本上唔会难食或者有腥味,呢度嘅出品亦然。我比较欣赏系寿司配上大量生洋葱丝,重口味得嚟几清新,又好爽口,成个组合好搭调。
我哋总共食咗红色碟8只[$12]银色碟4只[$17]金色碟1只[$22]黑色碟2只[$27]白色五角容器2只[$17]黑色容器1只[$27]蒸蛋[$19],连加一服务费$352,人均$176,价钱中等啦,毕竟都食咗好多件😚。寿司郎长沙湾呢间分店有样好嘅地方就系,目前喺该商场用电子消费满$300有一张戏飞送,食够三百其实唔难。
总括嚟讲,寿司郎真系被人吹大咗好多,寿司质素平庸到不得了,个人认为称唔上好食。排队三十分钟以下先可以考虑一试🍣,如果要用上几个钟等候或者上网「买筹」就不了、不了、不了!我明白好多人嘅心态系想食寿司,但又唔会再帮衬某店,寿司郎因此而变成唯一选择。不过佢无论喺味道、衞生同入座安排都未能令人满意,有极大改善空间🙏🏻。
2020-10-06
等候时间
30 分钟 (堂食)
炸甜虾
牛油果熟虾