之前,經過德輔道中,見到和一麵蔵,下午茶幾抵食! $33 已有交易!一向我知道呢間嘢食唔平!趁早放工,走嚟試吓!店員放低個 Menu ,好似用皮做,幾揼本!而且耐用啲!黑豚肉生薑燒大碗飯 $33我見呢個飯有薑為材料,落單之前,問清楚店員辣唔辣?知道唔辣先叫。大碗程度相等於"吉野家"大碗飯。 黑豚肉肉質嫩滑,唔韌,夠入味!份量出奇地多!起碼有 8 塊! 成碗見唔到薑嘅蹤影,以薑汁同黑豚肉一齊煮,只有好香薑味,食不出其辣味!啱哂唔食辣嘅我!加埋洋蔥,洋蔥都好入味同夠腍!但係唔似吉野家咁腍! 飯係珍珠米,略嫌薑味燒汁唔多夠,否則仲正呀!面豉湯 有少許蔥粒、豆腐粒;反而缺乏一點口感!因為無咩海帶,豆腐太細粒!尚算滑!但係,咸咗少少!自從去完日本飲過當地嘅面豉湯,幾時都覺得日本麵豉湯最好飲!返到香港之後,覺得好多日本餐廳嘅面豉湯偏咸!雜莓花茶好濃蜜糖味,甜甜地,花茶味不突出!只屬一般!我發現洗手間門外,以紅色及藍色日本木屐作辨認,十分有趣!

之前,經過德輔道中,見到和一麵蔵,下午茶幾抵食!
$33 已有交易!一向我知道呢間嘢食唔平!

趁早放工,走嚟試吓!

店員放低個 Menu ,好似用皮做,幾揼本!而且耐用啲!
個 Menu ,好似用皮做,幾揼本!
黑豚肉生薑燒大碗飯 $33
大碗程度相等於"吉野家"大碗飯。
飯係珍珠米,略嫌薑味燒汁唔多夠,否則仲正呀!
黑豚肉生薑燒大碗飯
大碗程度相等於"吉野家"大碗飯
雜莓花茶
好濃蜜糖味,甜甜地,花茶味不突出!只屬一般!
雜莓花茶
我發現洗手間門外,以紅色及藍色日本木屐作辨認,十分有趣!
2011-01-20
個 Menu ,好似用皮做,幾揼本!
黑豚肉生薑燒大碗飯
大碗程度相等於"吉野家"大碗飯