是日一家总动员一齐去到《稚》食饭,听讲非常人多,所以母亲一早就出门攞位。相传呢度嘅定食同猫饭唔错,于是一家五大一细,分别叫咗四个定食加几份小食。但食物逐一到来之后,大家嘅失望都愈大。先讲下小食,大阪烧真系太过份!除咗菜同粉嘅比例极不正常,太多菜粉少,中心只有少量未熟稀粉浆,口感不是滋味。而最嬲系大阪烧明显系煎㶶,整个饼只有㶶同苦味,落大量酱汁都盖不过呢份苦味,店家仍将之递到客人枱上。觉得这种烹调态度太失礼,而且极不专业。而蜂蜜芥末鸡翼,其实酱汁系不俗,但唯恐只仅限酱汁,因为鸡翼系不带任何味道,两件事情可以话系各不相干,炸得太老,肉太干食落榎口,所以我都相当一头雾水,吃不下。定食之中,分别柯打咗和风牛肉定食、蒜香杂菌炒椰菜定食、咖哩吉列猪扒定食同蒲烧鳗鱼原条。我地一家都有柯打店家有名嘅猫饭,猫饭主要由酱油、牛油、木鱼、紫菜捞成;但真心一家人都食唔出酱油嘅味道,调味实在有为欠奉。而和风牛肉同蒜香杂菌椰菜系最差,用差形容嘅原因系,蒜香炒杂菌椰菜系苦而且调味唔够,以早前嘅大阪烧表现推断,好怀疑可能系煮食用具㶶咗,仍不断作菜而引起,老实讲无乜调味除咗个浸浓苦味。和风牛肉败北之处则系肥牛一啲都唔入
大阪烧
蜂蜜芥末鸡翼
猫饭
而和风牛肉同蒜香杂菌椰菜系最差,用差形容嘅原因系,蒜香炒杂菌椰菜系苦而且调味唔够,以早前嘅大阪烧表现推断,好怀疑可能系煮食用具㶶咗,仍不断作菜而引起,老实讲无乜调味除咗个浸浓苦味。和风牛肉败北之处则系肥牛一啲都唔入味。个种程度系令人觉得吉野家水准好太多,不论份量、调味、价钱、肉嘅口感方面,都系比唔上。
和风牛肉定食猫饭
蒜香杂菌炒椰菜定食猫饭
以上没提到嘅定食同小食,个人只觉得系水平一般。吉列猪扒略嫌炸得太干身,咖哩只是普通,毫无特色。形同厚烧玉子同蟹肉忌廉薯饼,食出系入货现成食材。厚烧玉子虽然价钱唔算贵,但呢只玉子牌子麻麻,再配上沙律酱同木鱼碎,真系试食一小旧即止。
咖哩吉列猪扒定食猫饭
咖哩吉列猪扒定食猫饭
蟹肉忌廉薯饼
厚烧玉子
整晚唯一只有蒲烧鳗鱼定食系还好。大条而且味道够,价钱合理,但同出一彻,同是入货鳗鱼,所以水准亦不会太差或特别好系言之有理。因此觉得整体不过不失嘅感想,仍会令人费解,为何水准如此仍有咁多人吹捧、为其慕名而来。
蒲烧鳗鱼原条定食
总结,可能呢次食评会令人觉得太主观,而且渗入咗太多假设性。但我认为食物水准欠奉系千真万确,包括食物㶶咗仍递上餐桌嘅态度唔专业都系真。思量过字句嘅操词,尝试唔表现得太过激,但以上狠评,只希望店家有机会睇到后,想办法改善其食物水准,以及反省作为厨师对煮食待客应有嘅态度。整晚晚餐体验,真系唔系一般咁简单,好失望。
用餐时段