二访呢间良心中餐,今次一篇过介绍。第一次午市黎有啲菜式试唔到,趁娘亲生日就预早留定𩠌,今次老板仲喺度监场呢。呢度有唔少功夫多,所以市面上鲜有嘅菜式,例如太史戈渣,而且以私房菜黎讲价钱算系几实惠,同长辈庆祝可以考虑下。🍽留家叉烧叉烧即叫即烧,呢个部位嘅肉特别松化,㶶边加蜜汁无得输,留意只有晚市供应。🍽慢煮牛肋肉腐乳芝士汁一款中西合璧嘅菜式,低温慢煮24小时嘅嘅加拿大牛肋配廖妈记腐乳同蓝芝士酱,牛肋肉入口即化,腐乳芝士汁重口味得黎又几夹,配埋煮到淋又无渣嘅芦笋非常好食,唯一要挑剔嘅系有一两客膏嘅比例较多。🍽太史戈渣原材料只有鸡蛋、粟米粉、上汤,但听讲控制火候好考功夫,食落似炸玉子豆腐,但个上汤鸡蛋馅当然香滑得多,点砂糖食梗有风味。🍽留家烟熏鸡呢度嘅招牌菜之一,用玫瑰花蕾、片糖同甘蔗烟熏而成,卤汁甜甜地,鸡肉嫩滑入味,必点。🍽姜葱广岛蚝虽然蚝仔当然比唔上海鲜档嘅大蚝咁嫩滑,但做到边脆多汁已经好难得,姜葱爆香可盖过腥味,唔错。🍽鲜拆蟹肉菜茸羹用大大只碟上好似饮西汤咁,但其实份量唔多,个汤都几浓稠,蟹肉鲜甜,食到蔬菜嘅原味。🍽艇晒虾酱蒸玻璃肉半肥瘦猪肉切薄片后落虾酱蒸,我唔钟意肥膏所以难以评价,
🍽留家叉烧
姜葱广岛蚝
🍽鲜拆蟹肉菜茸羹
鲜拆蟹肉菜茸羹
🍽艇晒虾酱蒸玻璃肉
半肥瘦猪肉切薄片后落虾酱蒸,我唔钟意肥膏所以难以评价,只能讲虾酱无太咸同埋好入味。
艇晒虾酱蒸玻璃肉
🍽瑶柱扒时蔬
白菜仔每棵都煮到好淋,瑶柱汁唔太杰,好食。
瑶柱扒时蔬
🍽猪膶烧卖
虾饺肉丸上铺左两大件嘅猪润,酱汁带点酒味,朋友几欣赏,我少食𠮶旧就韧左啲。
猪膶烧卖
🍽芝麻卷
芝麻卷好有弹性,唔会一团粉咁,芝麻味都够浓,仲有啲芝麻碎沙沙地嘅口感,非常出众嘅饭后甜品
芝麻卷
庆祝纪念