2020-06-09 1096 浏览
喺旺角见到OpenRice最出名又抵食就一定系呢间泰国菜馆,而且位置都几就脚,隔离就系地铁站夏天唔想行太耐呢间嘅位置就一流。蒜蓉包,面头嘅蒜蓉虽然唔会话太多不过已经非常之足够,唔会太咸而且都有足够嘅蒜蓉味。加上佢嘅性价比非常之高,一客有成六件咁多,唔同坊间得四旧所以都几抵食,而且系新鲜即炸起,所以每一件都会非常之香脆。而泰国菜当然唔少得嘅就系串烧同埋金边粉,呢间野串烧只系$12一串,就非常之抵食。个人就觉得鸡就比较好食,因为入面唔会有太肥,但系肉汁就会喺晒入边。而且都几容易咬,但系猪肉方面就稍为有少少肥同埋脂肪成大大嚿都几明显,所以个人就觉得鸡就系比较好食嘅,而系汁方面,沙嗲汁嘅味道其实系一粒花生嘅香味同埋调味都非常之足够。烧猪颈肉虽然价钱相比起串烧系会更加贵不过上枱之后就觉得都算几抵食,一来猪颈肉嘅份量其实系非常之多,而且每件都系切得非常之厚,唔系薄切,面头上都有条味咸咸地而且烧得非常之香脆可以将肉汁所喺入面。肉本身都几够肥美所以非常之容易有咬口,不过我个人就认为如果烧嘅时间比依家短少少会更加好食。马拉盏炒芥兰份量非常之十足,芥兰本身唔会整到太谂。或者出边会食到有苦味,反而佢系将芥兰

马拉盏炒芥兰份量非常之十足,芥兰本身唔会整到太谂。或者出边会食到有苦味,反而佢系将芥兰外层都有削干净,所以唔会太傅本身而且马拉盏越有味道系非常之足够,少少香辣咁样食落非常之惹味,啲汁嘅比例都算几好,每一条菜都可以挂上小小嘅汁咁样食用来配饭或者系配面就一流啦

泰式炒金边粉,金边粉稍为有少少太干身,不过味道同埋份量都搭救左,味道方面会见到侧边有唔同嘅花生辣椒等等嘅配料,所以食落味道常都系几次正宗嘅泰国菜,分量方面两个人食完一个已经会半饱,所以都几抵食而上面亦都会有几只大大只虾虾都几爽甜唔会系有阵雪藏味。

最后系加左$1既泰式生虾
超平超抵食既生虾 虽然之前见到每碟系6只 但而加少左2只都吾差 生虾既汁都几地道 辣辣地 少少酸

最后职员嘅服务态度都几好而且上菜嘅速度系非常之快系会热辣辣嘅所有菜式到呢点系几满意。
2020-06-03
  • 泰式生虾