2012-05-06 437 浏览
好高兴我有两位朋友同我一样都系嗜辣之人, 趁「五一」前夕大家有时间可以聚埋一齐, 就想拣一间o系市区既川菜馆挑战一下味蕾o既极限. 见呢间「麻辣妈妈」系ORice有唔少o既食评, 放出o黎o既相亦睇落唔错, 于是我地一行3人就决定o系4月30日晚o黎呢度过一过辣瘾, 睇下呢度o的麻辣菜式究竟得唔得. 结果系点? 立即去片:点菜之前先饮o的酒warm up一下, 朋友介绍黑啤沟普通啤好道唔错, 就嗌o左两支大o既健力士同青岛o黎个两沟. 上台时, 的大大个o既直身杯系预先雪冻o左(见上图), 对我地o既佐饮更有庆致, 值得赞! 两沟o既效果相当唔错, 加埋用冻杯o黎饮, 我地倍觉庆松愉快. 唔洗一阵, 各式小菜陆续上台. 以下o既评分以10分为满分, 菜名后面标明我地预先选好o既辣度:口水鸡 (例牌, 大辣; 见上图): 一件件鸡好似个金字塔咁叠埋一齐, 有青瓜丝垫底. 面头淋上黑黑o既口水汁. 就咁睇, 鸡同口水汁o既色泽望落okay. 食落口 (见下图): 鸡件大部份系厚切o既鸡胸, 口水汁o既酱油味道同质感浓烈, 感到佢辣又未至于好辣, 鸡件吸收到汁既辣味, 呢个口水鸡做得算系唔错
嗌o左青岛同健力士, 一于两沟助兴!

口水鸡 (例牌, 大辣): 望落似样, 3个人分好似少o左o的.
口水鸡 close-up: 辣味强横, 鸡件厚得o黎入味.
鸡件大部份系厚切o既鸡胸, 口水汁o既酱油味道同质感浓烈, 感到佢辣又未至于好辣, 鸡件吸收到汁既辣味, 呢个口水鸡做得算系唔错. 份量方面, 鸡大约有7 - 8块, 两个人食实在唔多够分, 更可况系三个? 7分.
皮蛋青椒 (小辣): 青椒甜, 皮蛋幼滑.
皮蛋青椒 (小辣; 见上图): 青椒好甜美, 皮蛋糖心幼滑, 个汁小小辣够浓厚, 同o的皮蛋青椒都配合得好. 唔洗一阵好快被扫光!
9分.
麻辣海带 (小辣) - 见到辣 (红椒), 麻 (花椒) 就冇影.
麻辣海带 (小辣; 见上图): 以小食o黎讲佢o既份量都唔细. 粗粗o既海带有红辣椒粒、葱粒、炸蒜粒同芝麻拌碟, 作为 “麻” o既花椒就踪影全无, 系唔多好o既先兆. 食落口 (见下图):
麻辣海带 close-up - 作为凉菜, 佢竟然系暖o既!
咁觉到佢仲暖o既 (!), 浸过龙条条都软赖赖, 而且全无任何花椒o既麻味. 呢碟菜明明系一碟凉菜, 有咁样o既味道同质素实在不可接受! 食o左一阵我地停哂筷子将佢摆埋一边.
2分.
豉椒炒蚬 (中辣): 整碟菜却冇任何豉椒味!
豉椒炒蚬 (中辣; 见上图): 除o左川菜, 我地都有嗌一呢碟粤式小炒佐酒. 佢热辣辣上台, o的蚬系细细只, 食落感觉系新鲜; 个汁睇o黎满布红椒粒, 其实一o的都唔辣仲甜甜地, 整碟菜最大o既败笔, 就系食唔到任何豉椒味, 名不乎实!
3分.
辣子鸡 (大辣).
辣子鸡 (大辣; 见上图): 呢碟菜我地无叫到最辣, 系想用佢同之后上台o既水煮牛肉(最辣) o既麻辣度作一比较. 上台时睇到的鸡都几大件, 辣椒同鸡o既份量大约系一般川菜馆o既7:3之比. 配料除红辣椒同辣椒干之外有腰果、葱、仲有… 咦, 花椒呢? 点解又系无o左最重要o既材料o既? 我地于是好似打war game咁以地毯式搜索, 依然系毫无结果, 花椒踪影杳然.
食落口 (见下图):
辣子鸡 close-up: 全碟唔单止冇花椒(麻味), 连一o的辣味都冇! 差!
o的鸡粒比一般川菜馆o既都较大件, 可惜油泡时过o左火, 颇为干水兼本身无乜调味, 食落相当淡口. o的辣椒o既辣度只系小至中辣o既程度, 令我地一心尝辣o既都非常失望.
而最令我感到不快o既, 就系呢个标榜 “麻” 、 “辣” 口感同样强烈o既四川名菜, 居然连半点麻味都无, 非常差劲, 系彻底失败之作! 用佢o黎送酒都嫌徙.
1分.
水煮牛肉 (最辣): 我地未食已经感到佢攻眼攻鼻! *_*
水煮牛肉 (最辣; 见上图): 上台时滚热辣, 犹如庞然巨物一样, 又红又大堆头感觉好似好吓人. 对于我地几个食惯川菜o既人o黎讲, 可谓司空见惯. 红红o既水煮汁渗著一鼓颇为刺眼同攻鼻o既辣椒气味, 相当有霸气; 厚厚o既一层红辣椒干下藏有牛肉片、大豆芽菜、土豆(薯仔)丝、青瓜条同腰果, 而作为主要材料之一o既花椒, 同辣子鸡一样, 依然系踪影全无, 我地o既内心当堂沉o左一大截.

到食落口时, 牛肉o既质感唔错, 无被腌肉粉 “提练” 过, 几好赵口. 食完一块约莫10秒之后, 极强烈o既辣味凶拥而至, 系就系好刺激, 最弊佢同其他标榜有 “麻辣” 两字o既菜式一样, 都系一o的麻味都冇, 一味得个 “辣” 字. 其他材料如芽菜同青瓜都同样被水煮汁浸透, 一样系辣到冇朋友, 只有土豆丝(见下图):
水煮牛肉: 唯一一样冇被辣透o既材料 - 土豆丝.
o既密度较高, 无被辣汁全面渗透, 可以作为轻轻舒缓辣味之用. 食到呢一刻我地同辣子鸡(大辣)既辣度做比较, 对于两味菜o既辣度竟然有咁大o既落差, 大感诧异. 对于呢味水煮牛肉我感到相当痛心同失望, 因为不但止食唔到应有o既麻辣味, 大好o既食材亦被一味死辣既味道糟塌晒!
我地食到一半, 被迫放弃. 3分.
珍宝青柠树: 解辣冻饮, 味道相当不错!
珍宝青柠树: (见上图): 佢系呢度o既招牌解辣冻饮, 所以点都要试o下. 大大杯上, 上层系打到起泡o既柠檬什饮 (lemonade), 下层系青柠汁, 配以一大个青柠做装饰. 一杯有齐两种柠类唔同o既酸甜味道, 层次感强, 相当出色. 我钟意!
8分.

总结: 埋单每人约HK$240, 以川菜o黎讲可算相当贵. 呢度o既麻辣菜式有辣无麻, 只能用有名无实去形容. 即使佢地部份小食、凉菜同冻饮都做得有版有眼, 依然无法弥补麻辣主菜差劣o既水准. 实在不能接受.
以后要食上好o既麻辣川菜, 我都系会去番元朗o既「香辣风」; 起码一定唔使好似今次咁贴钱买难受.

2012-04-29
嗌o左青岛同健力士, 一于两沟助兴!
口水鸡 close-up: 辣味强横, 鸡件厚得o黎入味.
皮蛋青椒 (小辣): 青椒甜, 皮蛋幼滑.
珍宝青柠树: 解辣冻饮, 味道相当不错!
  • 皮蛋青椒
  • 珍宝青柠树