2021-03-12 592 浏览
泰菜爱好者怀疑自己入咗台式餐厅,星期六得假日餐牌,菜式偏贵,嗌咗两个餐,$80泰式卤水猪手饭配迷你生菜包,$88黄咖喱牛肋条饭,追加$5手抓饼,两杯冻泰式奶茶。二人餐牌啲主菜其实差唔多,有拼盘,但主食拣得一款,要$208,的确无乜兴趣。先黎一碗餐汤,大概系椰子鸡汤?有堆椰肉,有一旧鸡仔,椰子味加啲咸味嘅水,啲金不换味好劲。好似食完碟𩠌,啲𩠌汁加水咁,唔太好饮。个猪手饭一啲都唔似泰国食嘅猪手饭,我会以中式味道形容,佢配个小小生菜包,得一片生菜,而啲肉碎系台式肉燥味,成件事完全唔泰式。黄咖喱牛肋条饭,咖喱味正常,但啲牛又硬又韧,咬唔开,啲西兰花椰菜花又格格不入。追加一份手抓饼点咖喱,叫正常啲,似加热即食薄饼。成餐饭最似样系杯泰式奶茶,系泰茶味,我见佢餐牌仲有泰柠茶。食到绝望之济,抬头一望,有一堆天灯挂响上面,我应该入咗间台式餐厅?add some thai 定系add some tai (-wanese)?

椰子鸡汤

泰式卤水猪手饭配生菜包

黄咖喱牛肋条饭

成餐饭最似样系杯泰式奶茶,系泰茶味,我见佢餐牌仲有泰柠茶。

泰式奶茶

2021-03-06