2023-11-24
今日去中學同學會聚會,book咗間喺屯門嘅餐廳食火鍋放題,餐廳叫做鋒哥廚房。佢嘅放題超正,材料新鮮選擇較多,湯底又靚,而且絕大部份都係任食唔嬲,正正正👍一班人聚會非常熱鬧,份量咁多慢慢嘆慢慢食。佢哋係先食麻辣烤魚(一次性),後食麻辣雞煲,跟住到火鍋,我哋揀咗兩款湯底,分別係超香超濃皮蛋芫荽湯和惹味飄香沙嗲湯。湯底:🍲皮蛋芫荽湯清得來又好濃郁嘅芫荽味和皮蛋味,非常香,又降火用嚟打邊爐真係一流。🍲飄香沙嗲湯香得來大有少少微辣,用嚟打邊爐非常惹味。火鍋材料:🐂安格斯牛頸脊大大一碟,而且仲可以任叫任食,牛頸脊新鮮又好味,雪花比例非常平均,肥瘦啱啱好,喺火鍋到淥幾秒就可以攞上嚟食,充滿牛鮮味。🌽粟米飽滿又覺甜,係火鍋必食材料🥒萵筍控制住淥嘅時間就可以有件清新爽口又多汁嘅萵筍食🍖台灣腸甜甜地,用嚟打邊爐都好好味🐖豬肉丸爽口有彈牙,好有豬肉味🐟炸魚蛋用嚟打邊爐絕對一樓。麻辣雞煲:呢個麻辣雞煲夠晒多雞,而且件件都有雞肉。芫荽亦都有好多,啱晒鍾意食芫荽嘅我,雞肉煮得好入味,有夠辣椒,啲汁用嚟撈飯一流。
湯底:
🍲飄香沙嗲湯香得來大有少少微辣,用嚟打邊爐非常惹味。
🌽粟米飽滿又覺甜,係火鍋必食材料
🥒萵筍控制住淥嘅時間就可以有件清新爽口又多汁嘅萵筍食
🍖台灣腸甜甜地,用嚟打邊爐都好好味
🐖豬肉丸爽口有彈牙,好有豬肉味
🐟炸魚蛋用嚟打邊爐絕對一樓。