2017-05-05 453 浏览
旧同学兼老死约食饭,佢拣左呢度,话啲海鲜新鲜有质素。入坐时已八点半,但都仍然好多人。一坐低,佢就话一定要食生蚝,我问点解,佢就话因为新鲜鲜甜啰。好,但我钟意法国Gillardeau,打算一人食三只,点知店员话Gillardeau得返三只,呵,咁我要晒佢,老死就点左其他蚝。过左几分钟,店员话三只Gillardeau咁啱俾人叫左! 原来啲蚝真系好新鲜,日日清,卖晒就冇。我钟意食法国蚝,最后叫左Majestic 四只同K.Y.S. 两只,其实Majestic系新移民嘅法国蚝,爱尔兰养殖,最后三个月先会移到法国。Majestic: 海水味重,口感细滑,after taste口腔仍有丰富鲜甜蚝味K.Y.S. : 口感爽脆清甜,入口带阵阵鲜海水味食食吓蚝,老友爆出一句,乜你冇听过: 「蚝系女人的美容院,男人的加油站咩?!」哦,真系想喷出黎,原来唔止新鲜鲜甜咁简单,我就美容吓啰,佢就: 追仔尚未成功,同志仍需努力! 其实三只太少,佢应该要食够一打先可以加到油~~叫返杯野顺返先,Blue Ocean - 真系好似蓝色大海咁,好靓! 面头有一粒荔枝做装饰,底下亦有荔枝肉,好似水母游紧水咁。蓝色糖浆颜色太
旧同学兼老死约食饭,佢拣左呢度,话啲海鲜新鲜有质素。

K.Y.S. : 口感爽脆清甜,入口带阵阵鲜海水味
Majestic 四只同K.Y.S. 两只

叫返杯野顺返先,Blue Ocean - 真系好似蓝色大海咁,好靓! 面头有一粒荔枝做装饰,底下亦有荔枝肉,好似水母游紧水咁。蓝色糖浆颜色太靓,加埋薄荷叶味道好清新,COOL~
Blue Ocean
Fruit Punch - 苹果汁、橙汁、菠萝汁、雪碧、青苹果粒、红苹果粒,再加上鲜红色光泽嘅红石榴糖浆,又靓又好饮

Fruit Punch
焗芝士海鲜蟹盖 -  将蟹肉、虾、洋葱、鱿鱼酿入大蟹盖
焗芝士海鲜蟹盖
酿到满一满,面头仲有面包糠、Mozzeralla 芝士同Parmesan芝士!
用料十足,点会唔好食?! 真系好正。
黎到点可以唔食个海鲜袋,有十二款海鲜拣,但最少要拣三款
我地拣左新鲜波士顿龙虾400至500 克 $358、小龙虾250克$188、青口300 克 $108、虾 250克$140,每个海鲜袋都已经有德国肠、粟米同薯仔。另有三款酱汁拣,我地拣左Cajun汁少辣。
店员准备左一SET工具俾我地:
仲有一条水手装嘅围裙,但我觉得更似小朋友嘅"口水肩",非常傻气
涨卜卜嘅海鲜袋终于上枱
一打开香味四溢
,啲海鲜想爬出黎咁:
咁大只龙虾,虽然三百几,但真系值!
仲有鲜红色嘅虾膏:
用手食好FREE,一手攞旧龙虾肉出黎,爽  好爽!
小龙虾、青口、鲜虾,都系好新鲜,其中青口好巨型,特别鲜甜
个Cajun汁好惹味,少少辣味带出晒海鲜嘅鲜味
个底仲有咁多汁,好似好浪费,最终我地叫左个Focaccia Bread点埋啲汁黎食。个包好松脆,仲有好多ROSEMARY!
Focaccia Bread
一路食一路听到附近啲食客系咁敲敲凿凿同埋啲海鲜壳嘅爆破声音,好似大合奏咁,好有趣
。 呢度啲店员个个都超级NICE同有礼貌,其间不断换餐具同执枱,真系抵赞!
 临走时仲同我讲Good Night,真系好亲切。

食完已经好饱,其实点止同学爱新鲜,我都爱新鲜
 太好味!

除咗海鲜好正之外,餐厅装潢都相当唔错。一上楼梯已经好多个大鱼缸,而且打晒蓝色灯,好似去左深海咁~
餐纸又见Mr. Crab logo, 咧嘴而笑
,食都食得开心啲~
洗手盘原本设喺洗水间内,但可能考虑到食客食海鲜经常要洗手,出入洗手间好唔方便,索性喺洗手间门口整个大洗手盘。水龙头好濶又有暖水,好贴心,可以洗得又快又干净。
餐厅设有长枱,一大班friend嚟食一定好happy~
临走记住去个大Mr. Crab logo拍照留念㖞
Good Night Mr. Crab