2025-05-29 889 浏览
新年之後同事聚餐,上網見到呢間,望落環境幾好,就去試吓新嘢,湯底十分出色,點咗芫茜皮蛋湯底,真心覺得呢個湯底特別有創意。一上枱就能夠聞到濃郁嘅芫茜香味。皮蛋喺湯入面慢慢溶化,濃郁又不失清爽嘅口感,飲落去特別順口。先嚟講吓手切霜降牛頸脊,呢度嘅牛肉切得好有講究,厚薄適中。輕輕涮幾下,牛肉就吸晒湯底嘅香味,入口嗰陣鮮嫩同多汁真係令人驚艷。油花嘅分佈令肉質更加滑嫩,配搭芫茜皮蛋湯,食落仲好味。跟住係青花椒牛脷,牛脷切得薄而均勻,涮熟後口感特別彈牙。青花椒帶嚟微微嘅麻香,獨特嘅麻香同牛脷嘅細膩口感相得益彰,一吓大家就食晒。最後唔講得鮮製五拼餃,入面有菠菜豬肉餃、雲吞、水餃、和牛餃、韭菜餃,每一款都有各特色。菠菜豬肉餃清新爽口,雲吞皮薄餡多,水餃經典不敗,和牛餃就散發住濃郁嘅牛肉香,韭菜餃更加係鮮香撲鼻。呢啲餃子喺芫茜皮蛋湯入面煮熟後,吸收晒湯汁

2025-05-09