2021-09-23
家中長輩特別喜歡食烤鴨,因此特別揀左呢度黎食!一家四人早早訂座,呢度裝潢極具中國風,環境不錯,坐得都舒服,而且服務態度都十分好。我地最後都食左唔少野!️* 北京填鴨三食京滬香酥烤鴨比想像中大份,相當特別的是店員會同大家講解點樣食。配料係一個九宮格,包括青瓜條、蘿蔔、哈密瓜、山楂條、京蔥等。店員會教大家先食咸,再食甜的包法。個人覺得十分好味,而且完全唔會油膩,真係大推~雲吞鴨肉湯味道相當濃郁,鴨肉與雲吞真係估唔到的夾,好少飲湯的我都讚不絕口。椒鹽香酥鴨架呢個真係幾辣,而且其實佢肉唔多,真係比大家有D野咬下咁,不過佢個種辣係香辣,唔錯gei~老陳皮咕嚕肉相比起出面的咕嚕肉,呢度份量唔算好多,但佢舊舊都大啖肉,味道則不算太酸又不算太甜,味道中規中矩,不過不失。招牌小籠包呢個大推!絕對可以話係皮薄餡酥炸廣島蠔酥脆香口,大大粒蠔啖啖肉,值得一食。蟹籽燒賣瑤柱濃湯浸茭白想叫個菜所以就叫侍應推介下,咁岩時菜有呢款,真係無介紹錯,未食過!估唔到咁好味,湯汁濃,蔬菜爽口超有好口感。甜品方面食左兩款:懷舊雨花湯丸山楂楊梅果(推薦) - 非常少見,好特別!酸酸甜甜,而且好煙韌我地仲叫左幾杯特別cocktail
我地最後都食左唔少野!
️* 北京填鴨三食
京滬香酥烤鴨
雲吞鴨肉湯
椒鹽香酥鴨架
呢個大推!絕對可以話係皮薄餡
酥脆香口,大大粒蠔啖啖肉,值得一食。
懷舊雨花湯丸