2021-05-14 231 浏览
疫情下无得去旅行,总要周围揾下异国美食止下瘾,钟意去台湾夜市嘅我,除咗卤味之外,盐水鸡亦系卖飞佛,之前去葵涌广场,经常黎呢间ET盐水鸡,非常有台湾本土风味。今日黎到上水见到开咗分店,梗系买返盒返屋企同老婆一齐叹啦。我地拣咗两个一人餐,有鸡及三款配菜,呢度嘅好处系鸡胸、鸡腿及鸡翅可以自由配搭,咁就可以试晒唔同部位嘅鸡啦。两盒我地都拣咗鸡胸加鸡腿,其中拣咗贡丸、蟹柳及猪耳,鸡腿肉好鲜嫩,而鸡胸肉亦都唔鞋,爽口嘅猪耳令全盒鸡更有口感,小辣之下越食越开胃。另一盒配菜拣咗白云凤爪、白萝卜及黑木耳,都系要咗小辣,鲜甜嘅萝卜吸收咗辣辣地嘅汁,更加惹味。虽然可以加十蚊有冷面,但一盒𩠌嘅份量都算几多,唔需要加都已经够饱,而得闲买返盒黎加𩠌都算唔错。

2021-05-14
等候时间
5 分钟 (外卖自取)