2020-05-11
好耐都無去台灣行一轉個人已經心癢癢掛住台灣既便當同美食,今日行過希慎既food court 見到有間賣台式便當既食店當然要即刻止左心癢食左先算. 鹽酥雞便當,鹽酥雞可以稱得上係我數一數二最掛住既台灣美食之一.呢到便當係用上竹製既便當盒令人覺得別具特色,便當內容豐富,為平衡返邪惡鹽酥雞既肥膩感內裏仲加上粟米,娃娃菜減膩又感覺健康d.鹽酥雞炸得乾身,咬落微脆唔會一咬就成口油,內裏雞肉都醃得幾香之餘又夠鬆化.配上半隻入味滷蛋令成份便當更加分.皮蛋豆腐看似平平無奇,皮蛋就相當大粒尤其係個皮蛋黃心,又大粒又綿.咁熱既天氣下再加涼拌豆腐個人即刻爽晒.紅燒牛丸牛筋麵湯底帶微微香辣味同牛香味唔會過鹹十分惹味.牛筋骨膠原感超重,咬落夠煙韌彈牙,中間帶點黐口感.牛丸彈牙得黎咬落中間唧出肉汁.麵條爽滑又夠彈牙,闊麵掛起更多既牛肉湯入口更香濃.芝士奶蓋金萱青茶二重奏,芝士奶蓋質感幾濃厚,芝之味突出又夠香,奶蓋中會食到粒粒芝士粒.茶底夠清飲落順口又唔澀.洋金菊金萱烏龍帶洋金菊特有既香味,感覺舒緩解膩.
洋金菊金萱烏龍帶洋金菊特有既香味,感覺舒緩解膩.